Vreme je odmora i želite da uživate opušteno ne razmišljajući ni o čemu, pa ni o hrani koja može upropastiti vašu s mukom održavanu liniju. Ipak bolje je na vreme sprečiti nego lečiti posledice neumernog prejedanja. Konzumirajući razno-razne „slatke“ zalogaje jednog dana ćete shvatiti da ste se ugojili. Naravno to ne znači da ne možete sebi povremeno priuštiti picu, ali da li znate da jedno parče pice ima istu kalorijsku vrednost kao: jedna šnicla, čaša belog vina, voćna salata i parče torte od sira.

Ipak ne morate se izgladnjivati. Samo pažljivije birajte hranu i unosite manje kalorija nego što ih trošite.
Na vreme organizujte svoj jelovnik. Jedite polako; Tako ćete osetiti potrebu kad treba da prekinete sa jelom, jer mozgu treba 20 minuta da registruje osećaj sitosti. Izbegavajte preslana i prezačinjena jela, zato što so zadržava vodu, a to dovodi do nastanka celulita.

Glavni obroci treba da obiluju povrćem, a desert neka bude od voća.Poslednji obrok neka bude lagan, jer se dok spavamo metabolizam usporava i deo obroka koji nije potrošen slaže se u organizmu u obliku masti. Za večeru uzmite malo posnog mesa ili kuvane ribe. Proteini će vas zasititi i neće biti opasnosti da se kaloričan obrok pretvori u neželjene masnoće.

Tako neka se u vašem svakodnevnom jelovniku naðu namirnice sa što manje kalorija.Neko presno povrće, kao što su šargarepa, celer, keleraban ili komorač odlično utoljavaju glad, a sadrže malo kalorija. Ovakvo povrće možete konzumirati i četiri puta dnevno, presno ili kuvano i nećete se ugojiti. Jedite povrće na žaru, razne salate sa malo ili nimalo ulja, voće, lubenicu i pijte pića s malo kalorija.

Postoje neka pravila kojih se možete bez teškoća pridržavati da bi uvek bili u top formi.
Naučite kako da prepoznate stvarne signale gladi i da ne zamenjujete potrebu da pijete vodu - hranom. Osluškujte svoj organizam i uskoro ćete lako moći da prepoznate fizičke znake stvarne gladi.
Vrlo je važno da sažvaćete dobro svaki zalogaj, bar 20 puta.

Ne morate se izgladnjivati, jedite hranu koju volite, s tim da izbegavate preterano kaloričnu hranu. Mršavi ljudi mnogo jedu, a ipak se ne ugoje, jer njihovo telo ume da ili iskoristi ili eliminiše višak masti iz hrane.
Još nešto - ne morate uvek sve pojesti iz tanjira ostavite malo hrane, osećaćete se bolje.

Dakle, u vašem frižideru neka bude hrana koju volite da jedete. Ostale hrane se oslobodite zajedno sa grickalicama; Grickalice uz TV samo mogu da vam upropaste liniju. Usredsredite se na hranu i ni na šta drugo. Za vreme obroka sklonite sve što vam odvlači pažnju kao što su telelevizija, čitanje časopisa ili knjiga, jer zaokupljeni nečim drugim možete se prejesti a da niste toga svesni.

Zdravo se hranite, lepo se osećajte i lepo izgledajte. Budite zadovoljni!

Evo tabele sa sadržajem kcal:

1 hamburger sadrži 550 kcal.
1 pleskavica sadrži 285 kcal.
1 šnicla od 125 g sadrži 175 kcal.
1 parče Švarcvald torte sadrži 440 kcal.
150 g štrudle od jabuka sadrži 240 kcal.
1 porcija voćne salate sadrži 160 kcal.
1 čaša belog vina sadrži 85 kcal.
1 parče torte od sira sadrži 240 kcal.
250 g salate od špargle sadrži 123 kcal.
1 čokoladni štapić sadrži 100 kcal.
125 g pilećih grudi sadrži 174 kcal.
1 činija jogurta sa šumskim voćem sadrži 190 kcal.
1 parče pice sa salamom sadrži 660 kcal.
3 manje kugle voćnog sladoleda sadrže 200 kcal.
2 voćnasladoleda na štapiću sadrži 130 kcal.
1 sladoled od vanile sa preliomodčokolade sadrži 260 kcal.
Kobasica s karijem i porcija prženih krompirića sadrži 586 kcal.
1 parče hleba od integralnih žitarica i svež sir sadrže 100 kcal.
0,4 l soka od pomorandže sadrži 130 kcal.
Srednja šolja kafe sa mlekom sadrži 40 kcal.
100 g šargarepe sadrži 70 kcal.
1 banana sadrži oko 110 kcal.
3 keksića s puterom sadrže 60 kcal.
1 parče hleba sa sirom sadrži 146 kcal.
1 kroasan sadrži 355 kcal.
Komentari