Jedan od najsloženijih delova ljudskog tela su noge. Kada su noge umorne teške su „kao olovo“, natečene su a koža se ovlaži pri hodanju tako da se izmeðu prstiju stvaraju gljivice ili napukla koža; Da bi se ovo izbeglo treba ih redovno negovati.
Obavezno je redovno pranje nogu a jednom nedeljno i detaljno sreðivanje stopala koje treba da obuhvati skidanje ogrubele kože turpijom za pete ili bimštajnom (šupljikavim kamenom), sečenje noktiju i kožice.

Kamenom za pete masirati grube, otvrdnule delove stopala. U slučaju da se pojave žuljevi treba ih lečiti specijalnim flasterima ili na mesnati deo limuna staviti staviti malo kristal šećera pa naneti na vrh žulja, a onda pričvrstiti flasterom i ostaviti da deluje (najbolje uveče kad poðete na spavanje). Limun stavljati nekoliko puta u toku 48 sati i onda žulj odstraniti.

Posebnu pažnju treba posvetiti noktima. Da biste sredili kožicu oko noktiju, umasirajte kremu i pomoću štapića od vate polako gurajte kožicu prema korenu nokta. Stopala dobro osušite, posebno izmeðu prstiju.
Sredite nokte na nogama - prvo ravno skratite nokte, a potom ih oblikujte turpijom povlačeći je od spolja prema unutra da biste zaoblili uglove noktiju. Grubljom stranom oblikujte nokat, a finijom ga ispolirajte. Razdvojte nožne prste posebnim odvajačem ili vatom i pažljivo nanosite lak od korena prema vrhu nokta. Kad se lak osuši, utrljajte hranljivu kremu za stopala.

Posle pranja tabane treba dobro izmasirati pa utrljati odgovarajuću kremu ili bademovo ulje. Masažu početi od stopala prst po prst od vrha ka korenu. Nakon toga, masirati gležnjeve a onda noge sve do kolena.

Za osveženje nogu u 1 l vode skuvati šaku listića i cvetova matičnjaka. Procediti i sipati u vodu za potapanje nogu.
Takoðe se mogu koristiti latice ruže kao i kora od mandarine. Koru od nekoliko mandarina staviti u teglu, naliti vodom da ogrezne i zatvoriti pa ostaviti na suncu nekoliko dana. Nakon toga procediti i ekstrakt dodavati u vodu za pranje.

Ako su vam noge umorne u vodu kanuti 3-4 kapi nekog eteričnog ulja recimo ulje lavande koja otklanja vrelinu u nogama ili pak kamilicu, mentu ili majčinu dušicu.

Ako vam se noge mnogo znoje koristite sprejeve za stopala, balzame i kupke koje sadrže aktivne materije koje sprečavaju razvoj bakterija i nastanak neugodnog mirisa. Obavezno dva puta dnevno operite stopala preparatima koji sprečavaju prekomerno znojenje, a posle pranja koristite puder za stopala.
Protiv znojenja nogu dobra je hrastova kora. Za to treba 1 kašiku hrastove kore preliti čašom ključale vode. Poklopiti i ostaviti 3 sata. Onda procediti i tečnost sipati u vodu za pranje nogu. Noge držati u vodi oko 20 minuta, pa ih onda samo obrisati.

Protiv bolova u nogama pomešati sok od 1 limuna, malo ulja mente i maslinovog ulja. Noge blago izmasirati mešavinom i odmah ćete osetiti olakšanje.

Ako su vam stopala uvek hladna i često se znoje, imate lošu cirkulaciju.
Za hladne noge dobro je naizmenično stavljati noge u hladnu i toplu vodu sa dodatkom 3 kašičice senfa u prahu. Završiti hladnom vodom. Ovo treba svakodnevno ponavlajti.

Za ispucale pete dobro je u 1 l tople vode dodati 100 g morske soli. U dobijeni rastvor potopiti noge i držati ih dok se voda ne ohladi. Tretman ponavljati 7 dana uzastopce, a onda dva puta nedeljno.

Da biste se oslobodili otoka na zglobovima, grčeva, trnjenja i težine u nogama, koje nastaje usled dugotrajnog stajanja, sedenja, neurednog varenja ili naslednog faktora preporučljive su i lagane vežbe.
Komentari