Trpeza za praznike, a pogotovo za doček Nove godine ili dana oko nje kao što su Badnje veče i Božić treba da bude blistava i praznična; Tada ne treba šredeti kristale, porcelan i svečane stolnjake.

Da bi sve ispalo kako treba, i bili zadovoljni i vi i gosti, isplanirajte svoje aktivnosti na vreme; I to od pozivanja gostiju pa do rasklanjanja stola.

Prilikom pozivanja gostiju obratite pažnju na to da imaju bar neke dodirne tačke, recimo da budu sličnih godina, sličnog obrazovanja i da imaju približno ista interesovanja. U suprotnom atmosfera može biti napeta.
Ako se gosti ne poznaju spontano ih upoznajte i rasporedite tako da mogu da se druže.
Svakog gosta i onog dragog i onog manje dragog dočekajte sa osmehom. Posvetite im isto vreme da bi se osećali podjednako dobrodošli. Kako pristižu tako ih poslužite aperitivom i bademima, kikrikijem, maslinama, slanim pecivom i sl.

Pre dolaska gostiju pipremite pribor za jelo, tanjire i salvete. Hleb isecite i poreðajte u korpice. Piće stavite na vidno mesto a pored njega poreðajte čiste čaše.

Hrana se služi sa leve strane. Sa desne strane dosipajte piće i sklanjajte korišćeno posuðe. Izmeðu predjela i glavnog jela poslužite vino i promenite tanjire. Ako je gost paralelno odložio nož i viljušku to znači da je spreman za novo jelo.

Pre posluživanja deserta sa stola uklonite sve što je nepotrebno (prazne čaše, pribor za jelo, tanjire), a mesto ispred svakog gosta očistite od mrvica. Zatim, svakom gostu stavite mali tanjir i pribor za kolače ili tortu.

Pritom treba znati da se jaja ne seku nožem. Kuvano jaje možete servirati u čaši a jede se viljuškom. U slučaju da se kuvano jaje služi u ljusci u posebnoj posudi onda ljusku na vrhu treba razbiti kašičicom. Ako se služi kajgana ili jaje na oko, jede se viljuškom. Ako je jaje servirano sa šunkom i sirom tada možete upotrebiti nož.

Salatu postaviti u tanjrić uz gornju levu ivicu tanjira. Salate se jedu samo viljuškom koja se drži u levoj ruci. A povrće se stavlja na tanjir sa mesom kao i sosevi.

Riba se jede odgovarajućim priborom i samo viljuškom ako se servira očišćena, u suprotnom, kosti se odstranjuju nožem uz pomoć viljuške. Ribu treba jesti prednjim zubima, da bi se osetile kosti.

Ako meso nije mleveno jede se viljuškom i nožem. Šniclu ne smete odmah celu da iseckate nego secite deo po deo. Ako je poslužen krompir uz meso ne smete da ga gnječite u sokovima od mesa ili sosovima.
Špagete namotajte na viljušku uz pomoć kašike, a najbolje je da krenete od ivice tanjira.

Veliki tvrdi kolači lome se rukom. Kremasti, čokoladni kolači i torte jedu se viljuškom. Sladoled se jede običnom ili specijalnom kašičicom. Koštice iz kompota ili voćnog kolača vraćaju se u kašičicu kojom jedete, a zatim u tanjirić.

Po završetku obroka pozovite goste da preðu u drugu prostoriju gde ćete poslužiti kafu ili piće.
Sto nemojte odmah raspremati. Pridružite se gostima i potrudite se da im uz muziku i razgovor bude što ugodnije.
Komentari