Da biste trajno smanjili telesnu težinu morate postepeno skidati kilograme. Što znači da ishranu treba dugoročno promeniti.

Povrće i salate su važan deo ishrane. Najbolje ih je koristii u svežem stanju. Pritom koristite malo maslinovog ulja i soli. Jogurt sa malo masnoće kao preliv i sveži začini odličan su dodatak salatama.

Salata može biti ceo jedan obrok, recimo večera. Ako joj dodate belo pileće meso bez kožice i kockice sira nećete preterati.

U svojoj ishani koristite mleko i mlečne proizvode sa malo masnoće. Pored toga, konzumirajte nemasne vrste šunke, ćureće salame, belo meso i slično. Nemojte jesti više od 2 jajeta nedeljno, a meso zamenite, dva puta sedmično, ribom. Kao prilog koristite intgralne proizvode i krompir.

Dnevno popijte najmanje 1-2 litra tečnosti. I to u vidu mineralne vode, kafe sa sredstvom za zamenu šećera, nezaslaðene "light" sokove, čaj sa limunom i sredstvom za zamenu šećera.

Gde god možete zamenite šećer veštačkim zaslaðivačem. Nakon dinstanja stavite meso nekoliko sati u frižider da bi se mast "stegla" na površini, pa viljuškom odstranite taj sloj. Konzumirajte deserte sa malo kalorija ili umesto deserta uzmite recimo voćnu salatu.

Sa živinskog mesa skinite kožicu jer ona sadrži dosta kalorija. Kad pravite sendvič neka on bude od jedne kriške hleba (umesto dve), jer ćete tako uštedeti nedeljno i do 850 kalorija. Izbegavajte masne sastojke za sendvič. Jela od povrća obogatite začinskim biljkama umesto masnoćama.

Izbegavajte alkohol, slaninu, paštete, sir za mazanje, razne vrste salama i punomasne sireve. Ne smete jesti ništa pohovano. Izbegavajte da pripremate hranu na vrelom ulju.

Hranu je najbolje pripremati na roštilju, kuvanjem na laganoj vatri u poklopljenoj posudi, dinstanjem, u alufoliji i u foliji za pečenje.
Komentari