Kako pripremiti hranu u mikrotalasnoj pećnici?
Mnoge domaćice već uživaju u prednostima pripreme hrane u mikrotalasnoj pećnici. U njoj za nekoliko sekundi možete podgrejati hranu, za nekoliko minuta odmrznuti zamrznut komad mesa ili pripremiti recimo piletinu sa krompirom za samo tridesetak minuta. A kolače umesto 45 minuta možete ispeći za samo 20 minuta.
Pritom naminice zadržavaju boju, aromu, minerale i vitamine, jer se svaka namirnica može pripremiti u sopstevenom soku, bez masnoće i dodavanja vode.
U ovom tekstu daćemo malo uputstvo kako što pravilnije pripremati hranu u mikrotalasnoj pećnici. Nadamo se da će biti od pomoći i onim osobama koje je već koriste, kao i onima koji tek nameravaju da upotrebe mikrotalasnu pećnicu u svom domaćinstvu.
Postoji veliki izbor posuda za mikrotalasne pećnice koje su podobne i lepe. Prave se od različitog materijala i raznih su oblika. U njima ne samo da se mogu podgrevati i pipremati jela već i servirati. Obično nose oznaku "Microwave oven safe" (bezbedno za mikrotalasnu pećnicu) ili "Suitable for microwave" (pogodna za korišćenje u mikrotalasnoj pećnici).
Ako nemate specijalnu posudu možete koristiti običnu od keramike, stakla (ne koristiti tanko staklo) ili porcelana. Stavite praznu posudu 30 sekundi u pećnicu na najači program. Ako ostane hladna ili je samo mlaka možete je koristiti u mikrotalasnoj pećnici.
Pogodni su takoðe, vatrostalno staklo, vatrostalni porcelan i vatrostalna keramika. Drvena posuda se može koristiti samo za podgrevanje. Karton, hartija i tanki stiropor mogu se stavljati direktno u pakovanju u kome se nalaze. Veoma su popularne supe za brzu primenu pakovane u teglice od tankog stiropora.
U mikrotalasnoj pećnici ne koristiti metalno posuðe, kašike i viljuške. Zatim, ne koristiti porcelansko i stakleno posuðe na kome je nanesena srebrna ili zlatna šara.
Ne podgrevati proizvode u hermetički zatvorenim posudama (dečiju hranu u flašicama, konzerve i tegle). Skinuti zatvarač sa posude i otvoriti teglu. Takoðe ne treba staviti u pećnicu posudu od obične plastike, već onu sa posebnom oznakom koja je termootporna.
Na raznim mestima u mikrotalasnoj pećnici hrana se različito zagreva. Napitke u malim posudama treba staviti što dalje od sredine. Nežne namirnice (brokule, prokelj i sl) staviti u sredinu da bi se sačuvao kvalitet hrane.
Dosta je teško odrediti kad je neko jelo gotovo, pa je potrebno da jelo odstoji nekoliko minuta da bi se do kraja pripremilo za degustaciju. Dokuvavanje jela se može nastaviti ukoliko jelo nije skuvano posle vaðenja iz pećnice, ali ako je prekuvano...Za pripremu hrane na ovaj način potebno je iskustvo koje se stiče vremenom.
Kako prepoznati gotovu hranu:
Riba je gotova kada je sredina malo prozračna. Ako se duže drži u mikrotalasnoj pećnici biće tvrda i suva.
Da li je meso pečeno proverava se viljuškom. Ako viljuška lako prolazi kroz meso onda je spremno za jelo i treba ga izvaditi iz pećnice.
Pileći bataci spremni su za jelo ako se zglobovi lako pokreću, a sok iznutra je žute boje.
Pečeno pecivo lako se odvaja od ivica posude, a odozgo je braonkaste boje. I ako u ivicu kolača zabodemo nož, a on ostane suv (kolač je pečen).
Krompir treba držati u pećnici oko 5 minuta. Za isto toliko vremena po vaðenju iz pećnice biće spreman za jelo.
Da bi jelo dobilo rumenu boju koristiti specijalnu posudu, ali paziti jer se jako zagreva.Napomena: Smrznuti proizvodi moraju se prvo odlediti, pa tek onda pripremati u mikrotalasnoj pećnici, da ne bi unutra ostali zaleðeni.
Mikrotalasna pećnica ne služi samo za pripremu harne, nego i za odmrzavanje. Tom prilikom treba povrće ili voće staviti na tanjir, sipati malo vode i prekriti folijom za mikrotalasnu pećnicu ili ga poklopiti poklopcem. Kada se otopi ledene korica sa povrća, proces otapanja se ubrzava i treba hranu češće promešati.
Najbolje je odmrzavati komade mesa iste veličine. Ukoliko je meso zamrznuto u većem komadu ne treba ga otapati u mikrotalasanoj.
Ribu odmrzavati na srednjoj snazi, malo prosušiti, pa pripremati po receptu.
Što je veće težina proizvoda duže je vreme pripreme. Tanka i okrugla parčad su brže gorova nego debela i pravougaona.
Mikrotalasi prodiru u dubinu do 3 cm, zato velike namirnice treba iseći na podjednake komade da bi se ravnomerno zagrevali. Ukoliko se priprema komad nepravilnog oblika onda ga staviti tako da tanja parčad budu na sredini pećnice.
Ne preporučuje se priprema u pećnici ukoliko je količina proizvoda manja od 200 g. Ukoliko se priprema manje od 200 g hrane, recimo sušenjenje zeleni, treba u pećnicu (zbog opterećenja) staviti čašu vode.Čvrsta hrana priprema se duže nego rastesita i vazdušasta, zato je treba pripremati na srednjoj snazi da bi zagrevanje bilo ravnomernije i da proizvod iznutra ne ostane presan.
Mast se brzo zagreva; Brzo se zagrevaju i kosti, pa se zato meso koje je pored kostiju brže priprema. Da bi se ravnomerno zagrevali kosti treba uviti u foliju za mikrotalasnu.
Šećer treba dobro izmešati sa sipkavim proizvodima ili rastvoriti da ne zagori, jer se brzo zagreva.
Mlado i sveže povrće sadrži dosta vode, pa se na površini brzo pojavljuje vlaga što je dobro za pripremu na ovaj način. Ukoliko povrće nije sveže treba dodati malo vode.
Proizvode sa opnom, kožom ili korom (jaja, krompir, paradajz, džigerica) pre pripreme morate probušiti, da ne bi eksplodirali, a hrana se razletela po pećnici.
Značajno je prilikom pripreme hrane u mikrotalasnoj pećnici okretati i mešati namirnice da bi se ravnomernije zagrevale; to raditi u ravnomernim vremenskim intervalima.
Celo povrće treba zamotati u foliju, a komade mesa ne treba čvrsto zamotavati kako bi para mogla da se oslobodi i da meso ne ostane natopljeno suvišnom vlagom.
Da se hrana pri pripremi ne bi osušila treba je poklopiti.
Da senvič-hleb ne bi odozgo bio vlažan, sendviče zagrevati na rešetki, kartonskom tanjiru ili papirnoj salveti.
Pri topljenju čokoladu ne poklapati, a jačinu (za pećnice od 700-900 W) staviti na 4% i držati do 5 minuta.
Tečne i polutečne proizvode, ragu od povrća i sl. prpremati u posudi sa poklopcem.
Za brzo rastvaranje želatina pomešati kašiku želatina sa 2 kašike vode, pa staviti u mikrotalasnu pećnicu do 40 sekundi na najaču snagu.
Da bi razmekšali ušećereni med ili slatko skinuti poklopac sa tegle, pa je staviti u pećnicu na najaču snagu 1-2 minuta.
Testeninu, džemove, kaše, sosove i jela od pirinča kuvati u većim posudama nego na običnom šporetu da se tečnost ne bi izlila iz posude.
Meso i morske proizvode nikada ne pripremati na snazi od 100%.
U kulinarskim receptima za mikrotalasnu pećnicu dato je vreme za pripremu. Ako povećavate težinu namirnica dva puta, vreme pripreme treba povećati 1,7 puta.
Povrću koje sadrže veliku količinu tečnosti (krastavac, paradajz, spanać, pečurke paradajz) pripremati uz mali dodatak vode. Na 500 g povrća do 2 kašike vode.
A povrću koje ima malo tečnosti u sebi (krompir, šargarepa, kupus, grašak i sl.) dodati vodu da prekriva dno posude. Ovo povrće se mora pripremati duže.
U mikrotalasnoj pećnici se mogu sušiti na tanjiru sitno iseckane pečurke. Začini se takoðe mogu sušiti, tako što se sitno iseckaju i stave u pećnicu izmeðu dva lista papira.
Možete pripremiti krutone (kockice tosta). Iseći hleb na kockice, pa staviti u pećnicu na najaču snagu 3-4 minuta.
Omekšavanje voće - Uzeti 250 g suvog voća, dodati nekoliko kašika vode, pa staviti u pećnicu na najaču snagu do 3 minuta.
A za pripremu sosa neobične arome staviti sos u pećnicu 10-20 sekundi na najaču snagu. Ovaj način je posebno dobar za suve ili smrznute začine.
Za pripremu ribe uzeti kvadratnu posudu; Okrenuti je užim delom prema sredini, jer širi delovi zahtevaju više enenrgije i vremena. Tanki i uski delovi treba da budu unutra i jedan preko drugog, tako se dobija površina ravnomernije debljine. Ribu prvo peći sa stomakom okrenutim gore, a posle polovine vremena potrebnog za pripremu prevrnuti ribu i okrenuti leðima nagore.
Za pripremu mesa u komadu na dno posude staviti mali prevrnut tanjir, pa preko njega meso okrenuto masnom površinom nadole. Posle pola vremena potrebnog za pripremu okrenuti meso da masna strana doðe gore.
Piletinu (uske delove) umotati u foliju (da ne izgore), pa posle nekog vremena skinuti foliju.
Vreme za priremu hrane u mikrotalasnoj pećnici odrediti tako što vreme potrebno za pripremu u običnom štednjaku treba podeliti najmanje sa 3.
Što se vremena odleðivanja proizvoda tiče obično je naznačeno na pakovanju.
Pored vremena potrebnog za pripremu neophodno je izabrati i snagu pećnice koja je potrebna za odreðeno jelo:
80 - 150 W za održavanje gotovog jela u toplom stanju,
160 - 300 W odmrzavanje i priprema osetljivih proizvoda,
400 - 500 W brzo odmrzavanje malih količina,
560 - 700 W lagana priprema i podgrevanje osetljivih proizvoda,
800 - 900 W brzo podgrevanje i priprema.
Šta još treba znati:
Nikada ne koristiti mikrotalasnu pećnicu za pravljenje kokica, sterilizaciju tegli i sušenje posuða. Nije poželjno pripremanje supa, a prženje u ulju može izazvati vatru.
Ne treba stavljati vruće proizvode i posuðe na rotacionu posudu i obrnuto.
Mikrotalasnu pećnicu ne uključivati kad su vrata otvorena ili kad je prazna. Vrata treba držati uvek zatvorena.
Ukoliko primetite dim u kameri, ne otvarajte vrata odmah. Prvo isklučite pećnicu i izvucite kabl iz utičnice.
Kad koristite program peći za roštilj, stavite ispod rešetke tanjir da masnoća kaplje u njega.
Vreme pripreme u mikrotalasnoj mora biti kratko i pećnica se ne sme ostavljati bez nadzora. Podgrevanje kolača i raznog peciva i sitnije testenine vrši na kartonskoj kutiji na koju je stavljena čista salveta ili pergament papir, odozgo hranu treba prekriti salvetom.
Masnu hartiju ne koristiti jer može da se zapali.
Za pogrevanje peciva mogu se koristiti pamučne i lanene krpe. Priprema hrane može se vršiti i u termootpornim plastičnim posudama i obično imaju oznaku "Thermoplast" ili "Duroplast". Plastični najloni i kese se mogu korstiti za odmrzavanje i zagrevanje hrane, ali ih treba probušiti inače će eksplodirati.
Specijalna plastična folija (providna) za mikrotalasnu pećnicu prekrivena je sićušnim rupicama koje propuštaju vazduh, dobra je jer sprečava presušivanje namirnica, a donekle i prelivanje kipuće tečnosti.Posudu za jelo koje je neophodno poklopiti treba pokriti poklopcem sa rupicama ili nekim kartonskim tanjirom, čistim belim papirom, folijom za mikrotalasnu i sl.
Na jela koja zahtevaju često mešanje (sosovi i razni kremovi) nije potrebno stavljati poklopac.
Mikrotalasnu pećnicu redovno održavati. Svaki put posle pripreme hrane izbrisati unutrašnjost mekom vlažnom krpom; Pritom je isključiti iz struje i nikako ne koristiti četke. Da bi odstranili kondenzat izbisati je suvom krpom. Ako uključite prljavu pećnicu u program roštilja stvoriće se tamne fleke koje je teško očistiti.
Sredstva za čišćenje običnih rerni nisu pogodna za mikrotalasnu. Treba koristiti specijalna sredstva za mikrotalasne pećnice.
Ako se u pećnici stvore mrlje koje se teško čiste staviti čašu vode i prokuvati 5 minuta. Od toga će prljavština omekšati i lako ćete je očistiti.


* 15.1.2008.
Komentari