Domaći lek protiv prehlade i gripa od meda, đumbira i rena.
Da bi ste se zaštitili od gripa na vreme se vakcinišite. Mada potpuna zaštita od gripa ne postoji, ipak vakcinisana osoba će ukoliko dobije grip imati manje tegoba od one koja nije vakcinisana.
Ako ste već prehlaðeni ili imate grip ne bi trebalo da se vakcinišete sve dok bolest ne proðe. Zdravi članovi porodice u kojoj ima obolelih od gripa takoðe ne bi trebalo da se vakcinišu jer postoji mogućnost da su već zaraženi virusom.
Vakcine protiv gripa su bez konzervansa, pa su pogodne i za trudnice. Vakcinacija se obavlja pred predviðenu sezonu gripa i o tome odlučuje lekar.
Mogu se vakcinisati i deca i to samo ona koja su pod povišenim rizikom od oboljevanja.
Ne bi smele da se vakcinišu osobe alergične na belančevine životinjskog porekla (jer su vakcine na toj bazi), kao i oboleli od hroničnih bolesti pluća.

Grip traje obično od sedam do deset dana. Pritom oboleli ima jak osećaj iscrpljenosti i malaksalosti, visoku temperaturu... Jedna od najčešćih propratnih komplikacija gripa jeste upala pluća. Zatim zapaljenja gornjih disajnih puteva koje se može prošiiti na srednje uvo, moždani omotač ili srčani mišić i uopšte mišiće. Što opterećuje već oslabljeni imuni sistem. Za osobe sa hroničnim bolestima virus gripa može imati fatalan ishod.

Za vreme bolesti treba se odmarati. Što manje energije se troši više ostaje za borbu sa virusom gripa. Veći deo dana treba provesti ležeći i ranije ići na spavanje.
Važno je provetravanje prostorija više puta u toku dana, jer virusima odgovara topao vazduh.
Treba sprovesti laganu relaksaciju: U miru i tišini zatvoriti oči, pa disati sporo i duboko oko 10 minuta. Opuštanjem tela otklanja se stes i ubrzava oporavak. Relaksaciju ponavljati nekoliko puta u toku dana.
U toku bolesti treba unositi veće količine tečnosti. Naročito sveže ceðene sokove i to po 1 čašu na svaka 2-3 sata.
Blagotvorna je i topla kupka, jer topla voda smanjuje bolove u mišićima i ujedno opušta; Zatim se istuširajte nešto hladnijom vodom koja stimuliše cirkulaciju i odbrambeni sistem. Završite kupanje toplom vodom, pa obucite čistu pamučnu odeću.
Trebalo bi povećeti unos vitamina (A, B, D i E). Ishrana mora biti bogata svežim povrćem i voćem i biljnim čajevima.
Kratka šetnja na svežem vazduhu takođe stimuliše imuni sistem i tako ojačava organizam.


Odličnan domaći lek protiv prehlade.

Potrebno je:

2 šolje meda,

1/2 šolje narendanog đumbira,

1/2 šolje narendanog rena.

Pomešati navedene sastojke i (najbolje) ostaviti da odstoji nekoliko nedelja.

Kašiku mešavine uzeti kada vas boli grlo, kašljete, imate simptome prehlade i gripa, ili dodajte kašičicu u čaj od žalfije.
Komentari