Prilikom kupanja u moru, bazenima ili reci u prljavoj vodi može doći različitih infekcija, a naročito do gljivičnih infekcija spoljašnjeg uha, jer gljivicama prija topla i mračna sredina kao što je ušni kanal.
Prvi simptomi upale su svrab, bol i zapušenost uha. Reč je o infekcijama koje prate glavobolja, mučnina, bolovi u mišićima, konjuktivitis i povišena temperatura.
Kao preventivu zaštitu treba koristiti kapi za uši.
Kao što je rečeno u letnjem periodu treba se čuvati bakterijskih infekcija koje mogu nastati na bazenima, plažama, svlačionicama i javnim toaletima. Prvi korak zaštite je bolja lična higijena.Preporučuje se tuširanje nakon svakog izlaska iz bazena, reke ili mora.
Ne treba sedeti u mokrom kupaćm kostimu jer vlaga ubrzava razmnožavanje mikroorganizama. A pogotovu razvoju infekcije pogoduju uski kupaći kostimi izraðeni od sintetike zato ih treba izbegavati.Na plaži, pesku ili na ležaljkama treba sedeti na čistim, suvim peškirima jer kupaći kostimi nisu prepreka za bacile.
Kada je reč o kožnim infekcijama veoma je bitna redovna i pravilna higijena. U letnjem periodu se treba posebno čuvati gljivičnih oboljenja stopala. Ove infekcije poznate su kao atletsko stopalo, najčešće se prenose razmenom obuće i čarapa, ali se može pojaviti i ako hodate bosi oko tuševa ili bazena. Gljivice se najčešće pojavljuju izmeðu četvrtog i petog nožnog prsta. Prvo se pojavljuje crvenilo i svrab, zatim dolazi zapaljnje koje se može brzo proširiti i na druge prste. Može čak zahvatiti i nokte koji postaju zadebljali i lomljivi.
Zato treba stopala nakon kupanja u bazenu, moru ili reci dobro oprati sapunom i izbrisati suvim peškirom. Naravno treba dobro oprati i ruke jer gljivica može dospreti do usta ili genitalija. Bolest ako se pojavi treba lečiti uz pomoć lekara.
Da bi izbegli sve ove letnje neprijatnosti treba voditi računa o higijeni, uzimati vitamin C i raditi na povećanju imuniteta.Komentari