Već nekoliko vekova u Japanu i Kini, a u poslednjih 7-8 decenija u Rusiji, Maðarskoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Americi i Kanadi rade se naučne studije i uzgajaju japanske prepelice. Naučno je dokazano koliko su lekovita njihova jaja, meso i čorbica od prepelice. Lekovito dejstvo blagotvorno utiče na ljudski organizam, naročito na krvotok, srce, jetru i bubrege. Veoma uspešno pomažu u lečenju migrene, bronhijalne astme, malokrvnosti, povišenog krvnog pritiska, nervne napetosti, bolesti srca, masnoće u krvi, poremećaja u varenju.


Za osobe koje su malokrvne (broj eritrocita u ml krvi), medicina preporučuje unošenje namirnica koje imaju dosta gvožða (Fe)! Najviše gvožða u mesu koje čovek konzumira ima u mladoj junetini. Poreðenja radi, jedno jaje japanske prepelice koje u proseku ima 12-13 gr, sadrži više gvožða nego 1,5 kg junetine!


Jaja japanske prepelice, u odnosu na kokošija, sadrže 5 puta više fosfora, 7 puta više gvožða, 10 puta više vitamina b-kompleksa (b1, b2, b6, b12). Takoðe, sadrže i vitamine a, e, c, zatim 11% minerala, kalijuma i vrlo važne enzime koji usporavajau proces starenja ćelija i organizma u celini.
Jaja i meso japanskih prepelica su vrlo korisni za:  • decu u razvoju,
  • regeneraciju organizma,
  • dijetalce i
  • rekovalescente (osobe koje se oporavljaju posle bolesti ili operacije).

Sportisti širom sveta koriste prepeličja jaja kao "dozvoljeni doping" radi postizanja bolje kondicije organizma.
Prepeličja jaja su pravi energetski "biser" za naš organizam, pa ih treba redovno konzumirati, kao preventivu, pre svega.
Japanska prepelica spada meðu najotpornije ptice na planeti, što je veoma dragoceno i značajno kada je u pitanju ptičji grip!
Japanski i ruski naučnici su više puta ponavljali vrlo jednostavan eksperiment: istovremeno su radioaktivno ozračili domaće koke i koke japanske prepelice. Posle mesec dana, jaja domaćih koka su zadržala radioaktivnost, a prepeličja jaja su bila potpuno zdrava!!!


Dakle,nauka zaključuje da je "tajna" u savršenom metabolizmu koji je priroda podarila japanskoj prepelici...
Drugi eksperiment: domaće koke i japanske prepelice su hranjene identičnom hranom. Jaja koja nose japanske prepelicedrastično se razlikuju po bio-hemijskom sastavu! Ono što je najočiglednije - tvrdo kuvano kokošije jaje je prepuno holesterola, dok prepeličje jaje sadrži samo dobar holesterol i to u tragovima!
U razvijenim zemljama prepeličja jaja se koriste za spravljanje kozmetičkih preparata (zainteresovanima mogu poslati vrlo jednostavne recepte koji se koriste za negu masne i suve kože i kose)!


Konzumiranje prepeličjih jaja za poboljšanje zdravstvenog stanja:


piju se samo jednom dnevno i to ujutru, 30-60 minuta pre doručka!
Prva tri dana se uzimaju po tri jaja a kasnije po 4 ili 5 komada i to sirova-živa jaja.
Obzirom da mnogi ne vole ukus sirovih jaja, postoji mnogo načina kako se taj napitak može napraviti kao ðus, npr:
u čašu od 2 dl, jaja se umute ručno ili mikserom (zajedno belance i žumance). Zatim se u umućena jaja doda supena kašika sirupa od naradže, limuna, zove... Može se dodati med ili šećer (izuzev dijabetičara) - kako kome odgovara. Zatim se čaša napuni običnom (negaziranom) vodom i sve to zajedno promeša i popije u 3-4 gutljaja!
Ono što je vrlo važno: jaja moraju biti sirova-živa jer tako daju pun efekat u lečenju.


Medicina preporučuje:BolestBroj jaja
visok krvni pritisak120
anemija120
arteroskleroza240
bronhijalna astma240
gastritis240
dijabetes240
migrena240
holesterol i trigliceridi240
poremećaj u varenju240
teška astma1080

Napomena: bakterija salmonele koja napada meso, mleko, sir i jaja razvija se na temperaturi od 8 stepeni i više. Zato nauka preporučuje da se sve ove namirnice čuvaju u frižideru gde je temperatura 1-4 stepena.


Rok trajanja prepeličjih jaja je 60 dana pod uslovom da se čuvaju u frižideru. Posle ovog roka mogu se termički obraditi (kuvati,pržiti) i konzumirati.


Lični primer: zbog povećanih masnoća u krvi (trigliceridi), dugi niz godina sam izbegavao npr. kajganu od kokošijih jaja koju mnogo volim da jedem. Od kada se bavim uzgojem japanske prepelice,moja supruga je potpuno izbacila kokošija jaja iz upotrebe i sve što sprema od jaja, koristi isključivo prepeličja! Osim što svako jutro konzumiramo sirova prepeličja jaja, vrlo često na trpezi imamo meso prepelice i kajganu.


Veoma važno: nauka je utvrdila i dokazala da su lekovita samo oploðena jaja!!! To znači, da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva petlića,takvo jaje nije oploðeno tj. nije lekovito!!!
Kao uzgajivač japanske prepelice, nažalost znam, da postoje nesavesni uzgajivači, koji zbog smanjenja troškova u proizvodnji, ne drže petliće nego samo koke. To znači da koke nose samo neoploðena jaja koja nisu lekovita!!! Naravno, veoma je važan i tip objekta kao i uslovi u kojima se čuvaju japanske prepelice. Iz tih razloga, supruga i ja smo se preselili iz rodnog Zemuna u prirodu, gde su uslovi za zdraviji život, kako ljudi, tako i ptica, neuporedivo kvalitetniji...


Japanci su najveći proizvoðači prepeličjeg mesa i jaja u svetu.
U evropi se najviše gaji u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. U poslednje 2-3 decenije u Americi i Kanadi sve je više interesovanja za japansku prepelicu čije meso ima ukus divljači, a ne sadrži holesterol...


Ornitolozi (stručnjaci za ptice) tvrde da će ova dragocena mala ptica sačuvati čovečanstvo od gladi kada doðe do ozbiljne krize u proizvodnji hrane na globalnom nivou...


U svakom slučaju, svim ljudima dobre volje, želim dobro zdravlje!!!
Komentari