Da bi ste postigli željeni efekat najpre treba isplanirati svoje aktivnosti. Kao prvo treba odrediti koliko ćete gostiju ugostiti. Ukoliko imate više gostiju nego što može da sedne za trpezu, švedski sto je idealno rešenje. Najbolje je sto postaviti uza zid i to blizu kuhinje radi lakšeg posluživanja. Izbor jelovnika zavisi od ukusa pozvanih gostiju, ali mora takoðe biti i u skladu sa vašim kulinarskim umećem.
Ako ste se odlučili za švedski sto treba služiti hranu koja se ne kuva to jest sireve, krekere, salate, sveže ili sušeno voće.

Pored vrste hrane morate odrediti i količinu namirnica. Možete računati da će svaka osoba pojesti od 1/2 do 1 kilograma hrane.

Nakon što ste odredili koliko ćete gostiju imati na slavlju i koliko hrane vam treba, sledi nabavka namirnica i priprema jela. Najbolje je napraviti spiskove i na vreme nabaviti piće i namirnice koje imaju duži rok trajanja da biste bez opterećenja pripremili predviðena jela. Potrebno je napraviti posebne spiskove za hipermarkete, posebne za pijace i specijalizovene radnje da biste kupili hranu koja ne može dugo da stoji, kao što je meso, sveže voće i povrće.Pravljenje spiskova za hranu važno je zbog budžeta kao i zbog ograničenog prostora za odlaganje namirnica.

Posle svega toga na redu je priprema jela na osnovu menija koji ste izabrali. Važno je dobro isplanirati kada će vam gosti stići, kako biste imali vremena za kuvanje i dekorisanje trpeze.

Zatim sledi dekoracija stola. Za praznik treba izneti svoje najlepše stolnjake i salvete, a zatim i najbolje posuðe (tanjire, čaše i pribor za jelo). Na sredinu stola treba postaviti svećnjake sa dugim svećama. U zavisnosti od praznika (recimo za Novu godinu) mogu se dodati male bele svetiljke, razni venčići, posuda sa srebrnim i zlatnim kuglicama i perlice. Što se boja tiče najbolje je birati kombinaciju bele sa srebrnim i zlatnim ukrasima ili kombinaciju crvene i zelene. Ostalo prepuštamo vašoj mašti.


Komentari