Blagotvorna dejstva Bukovača prvo su otkrili Kinezi, gde se danas najčešće koristi sušena ili u prahu, a Evropljani su počeli da je upotrebljavaju krajem prošlog veka. Najnovija istraživanja su pokazala da je osim toga što je jestiva Bukovača izuzetno blagotvorno deluje na ljudski organizam.
Bukovača je pečurka koja raste na drveću i odatle crpi mnoge zdrave i korisne materije koje su joj potrebne za rast i razvoj, a te meterije povoljno deluju na ljudski organizam. Materije koje bukovača sadrži potrebne su da bi smo zdravije i duže živeli. Bukovača momentalno aktivira prirodni imunitet ljudskog oragnizma i na taj način ga štiti od mnoštva bakterija, virusa, infekcija i oboljenja. Tako da je u nekim zemljama postala nezamenljiva u preventivnoj zaštiti zdravlja.
U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink,fosfor, gvožðe. Pored toga sadrži i Hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Takoðe u svom sastavu ima vlakna cerealije koja vezuju i izbacuju iz organizma sve nagomilane štetne materije.
Bukovače mogu pomoći onima koji imaju kardiovaskularne probleme, jer reguliše nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak. Takoðe smanjuje nivo šećera u krvi. Pomaže kod problema sa zglobovima, ekcemima i bradavicama virusnog porekla. Pomaže kod alergija i astme. Dobra je protiv usporenog metabolizma i problema sa varenjem; Kod oštećene jetre i bubrega, jer pomaže izbacivanje štetnih materija iz organizma. Usporava proces starenja, jer hlorofil koji bukovače sadrže ima važnu ulogu u regeneraciji unutrašnih organa. Pored toga sadrži visoku koncenraciju i Glukanapolisaharida koji je važan za suzbijanje i zaustavljanje rasta ćelija tumora, kao i ublažavanje posledica hemoterapije, a dobra je i za hemoroide. Da bi bukovača imala lekovito dejstvo treba je korisiti svaki dan.
Prepotučuje se preventivna upotreba bukovače da bi sprečili razna oboljenja i infekcije.Komentari