Zbog smanjenog lučenja kiseline hrana se vrlo slabo vari, pa se sa stolicom izlučuju ostaci nesvarene hrane i nastaju smetnje usled pojačanog vrenja i truljenja nesvarene hrane.
Obroci hrane treba da su umereni i vremenski ravnomerno rasporeðeni. Hrana treba da je ukusna, a može se piti čaj i kafa u ograničenim količinama, crveno vino i so. Prženo i pečeno meso su dobri za izazivanje lučenja kiseline. Začini izazivaju lučenje sone kiseline.
Veće količine masti treba izbegavati. Najbolje je upotrebljavti sveži maslac. Prednost imaju pikantna jela sa mesom (šunka, kobasica, sardele, iseckani biftek, sirov biftek). Treba polako jesti i dobro sažvakati hranu.

Primer dijete

Supa sa grizom

Potrebno je:
Meso za supu,
1 l bistre supe,
40 g griza,
3 žumanca,
50 g maslaca.

Skuvati bistru supu od mesa i postepeno dodavati griz i neprestano mešati. Ostaviti da se kuva još 20 minuta. Onda uliti umućena žumanca i maslac.

Mogu se jesti:

Kuvana jaja – meka i tvrda,
Kajgana,
Omlet,
Morske i rečne ribe,
Meso.

Primeri dijete za bolesnike bez kiseline

Supa od zobi

Potrebno je:
80 g zobenih pahuljica,
20 g maslaca,
15 l supe od mesa,
1 žumance.

U poklopljenoj posudi dinstati na maslacu zobene pahiljice. Doliti supu od mesa ili 1,5 l vode i ostaviti 20 minuta da lagano ključa. Procediti kroz sito i umutiti žumance.

Čorba od krompira

Potrebno je:
5 krompira,
zelen za supu,
1 l supe od mesa,
2 kašike pirinča,
2 žumanceta,
kocke belog hleba.

Oljušten kropir oprati, iseći na kriške i dinstati sa malo zeleni. Zatim naliti supu od mesa, dodati pirinač i kuvati dok krompir ne postane mekan. Propasirati kroz sito i umutiti žumanca. Poslužiti sa prženim kockama belog hleba.

Sos od patlidžana

Potrebno je:
1 šargarepa,
1 celer,
peršun,
malo slanine,
50 g maslaca,
50 g brašna,
5 patlidžana,
1/2 l supe.

Na maslacu propržiti sitno sečenu šargarepu, celer i peršun. Nakon 10 minuta dodati brašno i dinstati još 5 minuta. Naliti bujonom od mesa.
Izmešati i dodati pire od patlidžana. Kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta.Komentari