Ako jedete brzu hranu. Ako ne pazite kako kombinujete namirnice. Ako su vam porcije sve veće i veće. Može se reći da se loše hranite, što ima za posledicu otežanu probavu i stomačne tegobe.

Tipičan ručak u Srbiji sastoji se od supe, mesa i krompira ili testenine, salate, kolača i voća.
Loše navike u ishrani uzrok su otežane probave, pa ne treba kombinovati u istom obroku belančevine i ugljene hidrate, jer to može izazvati osećaj težine posle obroka, gasove, gorušicu i pospanost.
Za varenje ugljenih hidrata koji se nalaze recimo u krompiru potrebne su bazne supstance, a za varenje belančevina na primer mesa, mlečnih proizvoda i koštunjavog voća potrebna je kiselina. Baze i kiseline jedna drugu neutrališu, pa je tada smanjena sposobnost varenja hrane.
Hrana ostaje u želucu najmanje tri sata pre nego što krene u tanko crevo i za to vreme se kvari ukoliko se ne razgradi. Nesvarene belančevine se raspadaju, dok se nesvareni skrob fermentiše što izaziva naduvenost i gorušicu. A sve to nastaje zbog loše kombinovane hrane.
Voće se u želucu kratko zadržava, od 20-30 minuta, pa ga treba jesti na prazan stomak. Najpovoljnije vreme za to je prepodne, jer nam razgradnjom voće daje energiju. Voće ne treba konzumirati posle ručka, jer će zbog ostale hrane ostati u želucu duže nego što mu je potrebno.
Uz obroke služite običnu negaziranu vodu. Ujutru pijte sveže ceðeni voćni sok ili jedite sveže voće.
Posvetite više pažnje kombinovanju namirnica.

Loša kombinacija namirnica su:

Meso i krompir, piletina i testenina, riba i pirinač, sir i hleb, kao i žitarice i mleko.
Loše kombinacije namirnica u ishrani su i: Jogurt i integralni keks. Mekinje i mleko. Sir ili jogurt sa spanaćem, suvim šljivama i kakaom.
Mleko i kafa. Osećaj težine u želucu ujutro često je posledica bele kafe. Još je gori kapućino. Zato treba piti belu kafu sa keksom ili hlebom.
Takoðe je loša kombinacija sira i šunke, kao i sirovog kupusa i ribe; U tom slučaju povrće treba dugo kuvati ili umesto obične soli koristiti jodiranu.

Dobra kombinacija namirnica su:

Meso i povrće, ali ne krompir. Zatim, dobro je kombinovati pirinač i povrće; pa onda hleb i povrće, testeninu i povrće, kao i ribu i povrće.
Dobre kombinacije namirnica u ishrani su: Kotlet i zelena salata sa sokom od limuna.
Šargarepa i ulje. Namirnice bogate karotenom i vitaminima A (radič, spanać), E (kupus, zelena salata) i K (paradajz) uvek treba začiniti uljem. Jer, da bi ih organizam apsorbovao moraju se otopiti u masnoći.
Testenina i pasulj. Žitarice u obliku testenine sa mahunarkama ili semenkama, poput badema, oraha i slično.
Radič, kupus bolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom C, kojeg najviše ima u južnom voću.
Kolač i čaj sa limunom.
Zatim, meso i sok od ananasa. Meso preliti sveže isceðenim sokom od ananasa ili papaje i ostaviti da stoji najmanje tri sata, zatim ga peći. Enzimi iz voća učinit će meso lakše probavljivim.
Ako promenite loše navike u ishrani i pravilno kombinujete namirnice, varenje će vam se poboljšati, bićete puni energije, a verovatno ćete izgubiti i neki suvišan kilogram.
Komentari