Obroci treba da budu mali i česti sa povećanom kaloričnom vrednošću, jer je mlitav želudac osetljiv pri svakom naglom širenju; takva jela su brašnasta i masna jela. Glavna karakteristika kod ovih bolesnika je nedostatak apetita i slabljenje.
Piće treba zabraniti u toku glavnog obroka, kao i vodu i čorbe. Nikakve supe, nikakve salate, a vino u malim količinama je dozvoljeno.

Primer dijete

Kuvani teleći jezik

Potrebno je:
1 teleći jezik,
1 šargarepa,
glavica crnog luka,
celer,
masalac,
so.

Jezik kuvati oko 1,5 sata u slanoj vodi. Dodati so, šargarepu, luk i celer i staviti da se lagano kuva. Kada je sasvim mekan skinuti kožicu i odrezati ždrelo.
Do serviranja držati jezik u bujonu, a onda poslužiti sa rastopljenim maslacom ili nekim sosom.

Pile garnirano pirinčem

Potrebno je:
1 pile,
1 l vode,
1 čaša belog vina,
šargarepa,
malo peršuna,
kora od limuna,
kašika brašna,
70 g maslaca,
5 žumanca,
još 50 g maslaca,
so.

U lonac staviti pile, vodu, belo vino, šargarepu, peršun i koru od limuna, pa kuvati oko 30 minuta. U drugoj šerpi na 70 g maslaca ispržiti brašno. Naliti sa 1-2 l bujona i staviti da se kuva oko 1/2 sata.
Zatim umešati žumanca i 50 g maslaca.
Pile poslužiti sa kuvanim pirinčem iz bujona. Preko svega preliti neki sos.

Pire od kestena

Potrebno je:
kesten
šećer,
maslac,
malo bujona.

Zaseći kesten i ostaviti ga oko 15 minuta u vrućoj vodi. Skinuti ljusku, staviti ga u mleko i kuvati. Zatim ga protisnuti kroz sito i ulupati pire maslacem. Doadti malo šećera i malo bujona.

Kaša od ječma

Potrebno je:
Mala šolja finog ječma,
1 l uzavrelog bujona ili vode,
maslac,
so.

U uzavreli bujon ili vodu postepeno sipati malu šolju ječma, pa kuvati oko 3 sata. Onda dodari malo soli i svežeg maslaca.Komentari