Proširene vene su otečeni, ispupčeni plavičasti krvni sudovi, vidljivi neposredno ispod porvšine kože. Mogu da se pojave bilo gde na telu, a najčešće su na nogama i stopalima. Često su bolne, a uobičajeni simptomi su natečeni zglobovi i stopala, kao i umor.
Pored površinskih postoje i unutrašnje vene.
Proširenje vena posledica je hroničnog povećanja krvnog pritiska koji širi vene. Kada se venski zidovi prošire zalisci se više ne zatvaraju potpuno, pa je mišićima otežano guranje krvi "uzbrdo". Tako da krv umesto da teče od zaliska do zaliska počne da zaostaje u veni. Povećava se venski pritisak i verovatnoća začepljenja, a vena se izboči i zavrne.
Najčešći uzroci povećanja pritiska u venama su trudnoća, gojaznost, dugotrajno stajanje i nedovoljno kretanje. Zatim, hronični zatvori i u retkim slučajevima tumori mogu da izazovu pojavu proširenih vena.
Unutrašnje vene nisu vidljive, ali mogu da izazovu oticanje i bol u nogama. Duboke vene više su sklone zapaljenjima i pojavi krvnih ugrušaka. Ako se krvni ugrušci otkače mogu da putuju kroz krvotok do pluća što može da izazove smrtonosno stanje. Zato ako imate bolne, otečene noge kojima ne spada otok kad ih držite podignute, smesta se javite lekaru, jer to može biti znak opasnog krvnog ugruška.
Proširene vene su tri puta češća pojava kod žena nego kod muškaraca.
Simptomi proširenih površinskih vena su izbočene, čvoraste, plavičaste vene posebno na nogama i stopalima. Promenjena boja kože koja se ljušti, čirevi na koži i povremeni ili stalni bolovi znak su teškog stanja proširenih vena.
Oticanje i bolni udovi, ali bez vidljivih plavičastih vena mogu da ukazuju na proširenje unutrašnjih vena.
Ako zbog otoka ne možete da hodate, ako je koža na mestima gde su proširene vene postala ljuskava, sa čirevima, sklona krvarenju ili je promenila boju obratite se lekaru. Ako imate crvene proširene vene takoðe se obratite lekaru jer to može biti znak teškog poremećaja krvotoka, to jest zapaljenja vena.Komentari