Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)U narodu je poznata i kao: gromovna trava, gromovik, vazdaživ, cmilić, glavotoć. Zovu je i krovnjak, pazikuća, vazdaživa, divlje smilje, žednjak.


Čuvarkuća je višegodišnja biljka visoka od 10-60 cm. Ima debele, sočne listove, koji su na vrhu zašiljeni i složeni u rozetu. Cveta od juna do septembra.
Raste na stenama, krovovima i zidovima. Za lek se skupljaju listovi, leti, za vreme cvetanja.


Cvetovi su roze ili crvene boje. Raspoređeni su u obliku štita na vrhu biljke. Plod je u obliku čaure. Cvetovi mogu da budu i crveni, beli i žuti. Čuvarkuća cveta od aprila do septembra, zatim rozeta umire. Ali pre toga se na stabljici stvaraju nove, male rozete koje produžavaju život biljke.


Upotreba:


Za čuvarkuću se veruje da pruža zaštitu od groma, štiti kuću od oluje i požara a ukućanima donosi blagostanje i prosperitet.


Pomaže kod: nervnog rastrojstva, padavice, nemirnih snova i dečjih strahova. Od davnina se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posledica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Ukoliko vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite u uho nekoliko kapi soka. Sok u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, bol će popusti, a zatim potpuno prestati.


Sok čuvarkuće pored toga leči opekotine, ubode insekata, kurje oči, bradavice, sunčane pege. Sveže isceđen sok biljke upotrebljava se i protiv zapaljenja zuba i upale grla.
Čaj pospešuje izlučivanje mokraće, a kod proliva zatvara. Pomaže kod jake menstruacije, krvave dizenterije i upale uha.Med i čuvarkuća


500 g meda,
300 g listova čuvarkuće.


Samleti listove čuvarkuće, pa dodati med. Promešati i ostaviti nekoliko dana da odstoji.

Konzumirati kašičicu smese na prazan stomak. Nakon toga ne jesti naredna dva sata.

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti telo od svih štetnih materija. Upotreba ove smese posebno je blagotvorna posle obilnih gozbi i raznih proslava.


Čaj od čuvarkuće


2 kašičice listova čuvarkuće,
1 čaša vrele vode.


Listove čuvarkuće preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 1/4 čaše, 4 puta na dan, pre jela.


Tinktura


Sveže listove čuvarkuće razrezati i staviti u jednake količine biljke i domaće rakije ili 70% alkohola.


Kako dobiti sok od čuvarkuće?


List prelomiti i staviti u šolju sa vrućom vodom da odstoji 2-3 sekunde. Zatim ga izvadi i rukom istisnuti sok.

Ili jednostavno upotrebiti sokovnik.


Mast od čuvarkuće


Listove kratko propržiti na rastopljenoj masti ili prethodno iscediti sok i sipati u rastopljenu mast. Ova mast pomaže kod opekotina, uboda insekata i drugih rana.


* 19.11.2008.god.
Komentari