Navikli ste se na život pun stresa, stalnu jurnjavu, razmišljanje o tome kako izdržati sve obaveze u jednom danu, s malo vremena za razmišljanje o tome kako život učiniti lakšim i lepšim.

Od jutra imate obaveze. Kad ustanete na brzinu se tušrate i krećete u još jedan novi dan, koji liči na sve ostale.Vodite dete u obdanište, trčite na posao, jurite u prodavnicu, a onda spremate ručak, perete sudove, razmenite nekoliko reči sa mužem, ako stignete poigrate se sa detetom i na kraju se stropoštate u krevet mrtvi umorni.
Ne pada vam na pamet da barem vikendom priušitite sebi odmor koji "hrani" i dušu i telo. Naučno je dokazano da su pauze u kojima se opuštamo potrebne organizmu i da blagotvorno deluju na zdravlje.

U savremenom životu ljudi žele da budu što produktivniji, misle da više vrede ako su više uradili tokom dana, pritom zaboravljaju da je organizmu potreban odmor, nego odmor doživljavaju kao gubljenje vremena i imaju osećaj krivice kad ga sebi priušte.

Svakog dana treba sebi omogućiti bar 15 minuta odmora, kad nećete ništa "produktivno" raditi. Odmor od svakodnevnih obaveza delovaće kao pravi lek protiv stresa i okrepiće i dušu i telo.

Opuštanje usporava disanje i otkucaje srca, smanjuje potrošnju kiseonika i napetost u mišićima, a jača imunološki sistem i poboljšava intelektualne sposobnosti.
Kao što se svakog jutra umivate i perete zube, neka vam postane navika i svakodnevna pauza bar 15 minuta i to najbolje kad osetite umor. Važno je odabrati mesto za odmaranje. Savršeno mesto su trosedi i fotelje. Krevet je nepodesan za dnevni odmor, jer može poremetiti kvalitet noćnog sna. Što se atmosfere tiče to je stvar ukusa. Neko voli tihu muziku, knjigu, a neko voli da se odmara u potpunoj tišini. Najvažnije je da se svakodnevno odmarate, tj. ne preskačete odmor.Komentari