Mladi i neiskusni roditelji teško mogu da prepoznaju zašto njihova beba plače. Ponekad ih bebin plač dovede do ivice živaca. Većina se uspaniči misleći da je dete bolesno. Ali uglavnom nije reč o ozbiljnom problemu.

Najčešći razlog za plač bebe je glad i čim je nahranite beba će se smiriti. Posle jela treba bebu podignuti da bi podrignula i izbacila vazduh koji je progutala sa hranom.
Beba može zaplakati i zbog neprijatnog osećaja, ako joj je mokra pelena ili ako joj je vruće ili hladno. Prostoriju u kojoj je beba treba dobro provetriti.

Kada je beba umorna, bacaka se po krevetu, vrišti što izgleda alarmantno. Obično se smiri kad je uzmete i nežno zaljuljate.
Ako je u pitanju buka ili gužva oko bebe to je može rasplakati i onda ćete je teško smiriti.
Kada ste eleminisali sve ove uzroke, a beba je bleda, mlitava, vruća, koža joj je vlažna ili hladna, tek onda posumnjajte na bolest i obratite se lekaru.

Rast zuba, tj. otečene, crvene desni, trpanje prstića ili pesnice u usta dokaz su da bebi niču zubići što može biti jako bolno. Namažite joj desni specijanim gelom ili kapima koje možete kupiti u apoteci. Isto tako mogu da pomognu i gumene, dobro ohlaćene glockalice za bebe.
Ako vaša beba ima upalu uha neprestano će plakati, jer je to jako boli. Ako trlja uho i povlači ga, treba je odneti kod lekara.
Dete može plakati satima i zbog obične kijavice, jer ne može da diše kroz nosić. Tada treba upotrebiti fiziološki rastvor.

Ako ste proverili da je beba, nahranjena, čista i zdrava, a ipak plače možda beba traži vašu pažnju ili jednostavno ne ume sama da zaspi.
Okupajte bebu, nahranite je, pomazite, otpevajte uspavanku i smestite u krevetac. Poželite joj laku noć i izaðite iz sobe.
Ako beba plače, ostavite je samu 5 minuta, pa se vratite, pomazite je i opet izaðite; Ne dozvolite da se zaceni, ali je ne uzimajte u ruke.
Komentari