Za vreme praznika treba da uživaju svi članovi porodice.


Praznici i porodična druženja su jako važni jer se tako gradi osećaj pripadnosti i porodičnog zajedništva. Njime se obeležava porodični identitet kroz koji roditelji na specifičan način prenose deci kulturološka uverenja koja će nositi tokom celog života.


Zato je važno da u organizaciji i pripremanju slavlja uključite i najmalaðe. Deca će se tako osećati zrelo, što predstavlja podsticaj za pravilno odrastanje.

Kroz zajedničke aktivnosti veza izmeðu roditelja i dece postaje snažnija, a deca će se osećati sigurnije i sa saznanjem da će naći utočište kad god se suoče sa nekim životnim problemom ili neuspehom.

Prazničnoj čaroliji doprinose i bake i deke koji unučićima prenose duh tradicije, jer je priča o njihovom poreklu odlična podloga za dalji razvoj dece.

Osim porodičnog okupljanja i slavlja, praznici su dobar povod za opraštanje, pomirenje i uspostavljanje dobre komunikacije meðu svim članovima porodice.

Ukoliko postoje neki nerešeni problemi koji razdiru porodicu, vreme pred paznike je idealno za rešavanje svih nesuglasica. Ako se razreše svi problemi, ukućani će imati osećaj da funkcionišu kao celina, moćnija i jača, a slavlje će biti opuštenije, lepše, srećnije i veselije.

Ako imate tinejdžere u kući budite sigurni da će pokušati da izbegnu porodična okupljanaja. Ne gubite živce i ne grdite ih, jer ćete tako samo izazvati kontraefekat. Pokušajte da im strpljivo objasnite da će i njima prijati druženje sa braćom i sestrama, bakama i dekama; Pritom ih podsetite kako je to bilo dok su bili mlaði.

Zbog poslovnih obaveza roditelji su sve otuðeniji od dece, pa porodična okupljanja treba da pretvorite u nedeljni ritual kome će prisustvovati svi članovi porodice i u kome svi treba podjednako da uživaju.

Suština porodičnih okupljanja je zbližavanje ukućana. Kroz njih i deca i roditelji ravnopravno dele sreću i tugu, što ih čini jedinstvenom celinom koja svakome od njih pruža osećaj sigurnosti i porodičnog zajedništva.

Dakle, da biste svi u porodici bili srećni: imajte strpljenja, uključite decu u pripremu, družite se, zovite bake i deke i na kraju krajeva produžite praznike...
Komentari