Predmenstrualni sindrom ili PMS predstavlja skup fizičkih i emocionalnih promena koje se javljaju pre menstruacije, a to su promena raspoloženja, depresivna raspoloženja, uznemirenost, razdražljivost, plačljivost, glavobolja, slaba koncentracija, letargija, bol u grudima, grčevi.

Pored toga mogu se javiti i fizičke promene koje mogu biti: porast telesne težine, nadutost, zadržavanje tečnosti, osetljivost dojki, slabost, muka, povraćanje, proliv, zatvor, promene na koži i problemi sa disanjem. Ovi simptomi mogu nastati u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa i najčešće iščezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Tegobe nisu uvek iste a stres može dovesti do povećanja tegoba žene. Do danas se ne zna tačno zašto nastaju predmenstrualni sindromi.

Lekari često kažu da će se posle poroðaja menstrualni grčevi smanjiti ili prestati. Razlog za to su nervi u materici koji se degenerišu tokom godina. Posle trudnoće i poroðaja nestaju, jer se nakon toga samo mali procenat ovih nerava regeneriše.

Na tegobe koje nastaju u PMS-u treba delovati preventivno.Da bi se ublažili ovi simptomi treba nedelju dana pre menstruacije pojačati unos kalcijuma, a smanjiti unos šećera, kofeina i soli, jer unošenjem ovih sastojaka pojačavaju i produžavaju grčevi.

Kalcijum treba unositi preko mleka, jogurta i zelenog povrća. Zatim treba piti čaj od kamilice koji dokazano ublažava menstrualne grčeve kao i napetost u telu u tom periodu. Dobri su i čajevi od mente, ðumbira i lista maline.

Kad grčevi počnu istuširajte se toplom vodom. Ako to ne bude delotvorno stavite termofor sa toplom vodom na stomak. Duboko dišite i opustite se uz laganu muziku. Pomaže i masaža donjeg dela leða jer se u tom periodu često javlja i bol leðima.Umesto da ležite lagano šetajte, ali pazite dugo stajanje može pojačati napetost u donjem delu leða.

Preparati koji se daju za PMS nisu efikasni kod svih žena, jer su i tegobe različite.
U poslednje vreme ženama se daje progesteron deset dana pre očekivanog menstrualnog krvarenja.
Meðutim, veće doze progesterona koje se daju petnaestak dana tokom meseca mogu sprečiti zatrudnjivanje i dovesti do infertiliteta (neplodnosti).

Zato vežbajte i izbegavajte soli i kofein. Izbegavanjem soli nekoliko dana pre menstruacije smanjuje se nadutost i zadržavanje vode. Ako se izostavi i kofein, tada su tenzija i iritabilnost veoma malo izraženi, a osetljivosti dojki skoro da nema.
Vežbanje pomaže jer dovodi do emocionalne relaksacije u tom osetljivom periodu.
Komentari