Kako se farbaju jaja za Vaskrs?
Pri kupovini jaja za farbanje birajte sasvim bela ili svetložuta jer se ona lakše oboje. Sitnija jaja ređe pucaju prilikom kuvanja. Za iscrtavanje jaja kao postolje koristite recimo kolut selotejpa, čašicu za jaja i sl.

Jaja se mogu ofarbati prirodnim ili veštačim bojama (iz kesice za farbanje jaja).


Najčešći način prirodnog farbanja je uz pomoć lukovine, kada se dobijaju razne nijnse crvene boje u zavisnosti da li je jaje belo, svetložuto ili tamnožuto (tamnija kora jajeta daje tamniju crvenu - skoro bordo boju).

Farbanje u lukovini: Skinuti ljusku sa luka, što je više ima to bolje; zato je treba skupljati unapred ili kupiti. Staviti lukovinu u šerpu i preliti hladnom vodom, kratko prokuvati i ostaviti preko noći. Sutradan poređati jaja i staviti da se kuvaju bar pola sata zajedno sa lukovinom. Skloniti sa vatre i ostaviti neko vreme u vodi. Zatim, jaja izvaditi, premazati nauljenom krpicom i poređati u odgovarajuću posudu.

Ukrašavanje:Vosak jaje - Jaje staviti na kolut selotejpa ili sl. pa paliti svećice u raznim bojama i pustiti da vosak kaplje po jajetu.

Pačvork jaja - Jaja obariti, ohladiti pa komad šarene tkanine nalepiti na jednu stranu. Drugi komad tkanine nalepiti na drugu stranu jajeta. Prazan prostor popuniti čipkastim trakama ili delovima neke druge tkanine. Na vrhu zavezati mašnicu.


Dekoracija grebanjem - Lepo ofabrana jaja ukrasite grebanjem vrhom igle, nožem i sl., igrebite šare po trenutnoj inspiraciji.

Jaja obojite u lepe nijanse raznih boja pa grafitnom olovkom nacrtajte pruge, tufne, cvetiće ili srce...

Ako vam crtanje baš i ne ide, obojena jaja dekorišite satenskom trakom vezanom u mašnu.


Granitna jaja - obarena jaja obojiti granitnom bojom koja se kupuje u prodavnicama za umetničke boje. Granitnu boju naneti na jaje četkicom ili prstom. Ostaviti da se osuši pa ukrasiti cvetićima, perlicama ili nacrtati šare.

Greb-greb jaja - Umutiti plavu temperu sa žumancetom. Smesu ravnomerno naneti na jaje pa ga dobro osušiti. Tankom iglicom ili čačkalicom pažljivo izgrebati cvetiće ili motive po izboru.

Tempera jaja - Jaja obariti, pa ofarbati u nekoj jakoj boji. Po jajetu olovkom iscrtati šare po izboru, a onda obojiti temperama.

Kolaž jaje - Jaja obariti i ostaviti da se sasvim ohlade. Uzeti raznobojni samolepljivi kolažni papir i iseći na tanke trake. Zatim kombinujte drečave nijanse. Tračice lepiti slobodno jer ne moraju biti pravilno rasporeðene. Na kraju celo jaje premazati bezbojim lakom za nokte ili nitro lakom.

Moderna jaja - Jaja obariti bez ikakve boje. Izbrisati i ohladiti. Ohlađena jaja našarati crnim markerom i ukrasiti još recimo, srebrnim šljokicama.

Vitraž jaja - Jaja obariti, ohladiti i ofarbati crnom bojom za staklo, a onda zlatnom kontur pastom na donjem delu iscrtati deo u vidu čipke. Gore bojom za staklo nacrtati cvetiće i listove crvenom, zelenom plavom i belom bojom.

Postoji još mnogo različitih metoda šaranja uskršnjih jaja. Za to se mogu upotrebiti stare ženske čarape, lišće, trava i sl. Na jaje se stavi list deteline recimo, omota se delom čenske čarape, veže da stoji čvrsto i stavi u lukovinu (bar 30 minuta) ili boju za farbanje pa se jaje kuva (oko 10 minuta).Još jedan način ukrašavanja: - Umotati jaje u mrežicu od džaka (od krompira i sl.) pa vezati koncem, a višak odseći. Mrežica ne sme da bude labava, da bi se lepo iscrtale njene konture na jajima. Tako pripremljena jaja staviti u lukovinu ili u boju za farbanje i skuvati. Izvaditi, skinuti mrežicu i jaja premazati nauljenom krpom da dobiju sjaj.Jaja se mogu išarati i običnom gumicom koja se ukrsti na jajima i tako se kuva u boji ili lukovini. Na ofarbanim jajima ostaće crte od gumice.U korpu gde će stajati jaja staviti malo iseckane sveže trave, kupovne sintetičke ili papirne trave, figuru zeca, petla, koke, piliće i sl.

Od dekorativne trave oblikujte venčić, u sredinu ubacite ofarbana jaja, dodajte satensku traku vezanu u mašnu i dobićete lep ukras za tanjir.
Komentari