Kad stigne proleće, poželimo boravak u prirodi, ali cvetanje raznih biljaka, a posebno trava mnogima zadaje muke. Uzrok ovih tegoba je alergija na polen.

Osobama alergičnim na polen nos je zapušen ili curi, suze oči, grlo je nadraženo a prisutna je i kijavica, malaksalost, razdražljivost, pospanost, svrab očnih kapaka. Polenska kijavica je alergijsko oboljenje sluzokože nosa i naziva se još i sezonska kijavica, jer se javlja od kraja marta do sredine jeseni.
Polenska kijavica nastaje usled smanjene otpornosti organizma, načina ishrane i uopšte načina života.

Bolest počinje naglo, a tegobe obično traju nekoliko nedelja. Sa lečenjem treba početi u predsezoni odnosno već u februaru i početkom marta, to jest pre perioda listanja i cvetanja biljaka.

Promena sredine bila bi idealna, ali to nije uvek moguće izvesti. Postoje i lekovi koji pomenute simptome ublažavaju ili čak potiskuju, ali treba konsultovati lekare. Ipak nešto možete i sami pokušati a to je promena načina ishrane i upotreba nekih čajeva.

Pozitivno delovanje meda na alergijsku kijavicu tj. olakšavanje tegoba naučno je dokazano. Preopručuje se uzimanje 1 kašike meda dnevno, tri meseca pre nego što se pojavi polen. I to po mogućnosti med proizveden u bližoj okolini ugrožene osobe da bi se organizam navikao na lokalni polen i tako kijavica ublažila.Protiv curenja nosa dobra je upotreba šećera sa lavandom. Recept: Jedan deo cvetova lavande istrljati sa 4 dela šećera. Osušiti na suncu i čuvati u tegli na hladnom mestu do upotrebe.

Za ispiranje nosa: 3 kašike herbe (biljke u cvetu) popariti sa 200 g ključale vode. Poklopiti sud i ostvaiti da prenoći. Sutradan procediti i ispirati nos.Kažu da je koristan i čaj od koprive i cveta zove, ali prvo proverite da niste alergični na neku od ovih biljaka.
Komentari