Čorba sa povrćem

Potrebno je:
komad očišćene šargarepe,
glavica crnog luka,
malo karfiola,
malo graška,
malo pasulja,
1 l supe od mesa.

Po komad očišćene šargarepe, luka i celera, malo karfiola, graška i pasulja. Komade povrća iseći dodati ostalo povrće i staviti u 1/2 l supe od mesa, pa polako kuvati oko 1/2 sata. Na kraju dodati 1/2 l supe od mesa koja je posebno spremljena.

Čorba od karfiola

Potrebno je:
karfiol srednje veličine,
10 g maslaca,
20 g brašna,
1,5 l supe,
2 žumanca,
1 dl pavlake.

Odvojiti polovinu karfiola i staviti ga u hladnu vodu. Skuvati da bude mekan i dodati gotovoj supi. Drugu polovinu karfiola sitno iseći i propržiti na maslacu. Umutiti brašno sa malo hladne vode i naliti 1,5 l supe od mesa, pa kuvati oko sat vremena. Procediti kroz fino sito i začiniti sa žumancima i pavlakom.

Omlet sa paradajzom

Potrebno je:
3 paradajza,
jaja,
malo maslaca,
so.

U ključalu vodu staviti paradajz i sotaviti ga 2 minuta. Izvaditi i oljuštiti, perpoloviti, izvaditi seme, iseći na kriške i malo posoliti. Paradajz na malo maslaca brzo propržiti u poklopljenoj šerpi i staviti ga na pripremljenu kajganu.

Kiseo kupus

Potrebno je:
kiseo kupus,
glavica crnog luka,
svinjska mast,
komad slanine,
1/4 l belog vina.

Sitno seckani luk propržiti u svinjskoj masti, dodati kupus opran u hladnoj vodi i komad sušene slanine. Naliti vode do polovine kupusa i kuvati oko 3 sata. Po ukusu može se dodati belo vino.

Spanać

Potrebno je:
spanać,
bešamel sos.

Očišćen i opran spanać skuvati u slanoj vodi da bude mekan. Ocediti ga, propasirati i preliti sa dobro skuvanim bešamel-sosom.

Bešamel sos

Potrebno je:
50 g maslaca,
50 g brašna,
1 l mleka,
još 50 g maslaca,
so.

Propržiti oko 5 minuta na 50 g maslaca brašno, ali da ostane belo. Naliti ključalim mlekom i dobro umutiti žicom za lupanje snega. Osatviti da se kuva oko 20 minuta. Procediti kroz platno (gazu), i dodati ponovo 50 g maslaca i malo soli.Komentari