Kod zatvora ili opstipacije pravilna ishrana je jedan od načina da se rešite ovog problema.

Mada nisu sve opstipacije vezane za nepravilnu ishranu, ponekad je to znak oboljenja creva ili siptom nekih drugih bolesti, zato najpre porazgovarajte sa lekarom.

Svakodnevne vežbe, ispijanje mnogo vode i uzimanje hrane bogate vlaknima često je dovoljno da se spreći i izleči zatvor. Sprečavajući zatvor priprodnim putem štitite sebe od nastanka ili ponovne pojave hemoroida (šuljeva).
Meðutim, ako ste vi jedna od milion osoba koja pate zbog neredovne stolice, najčešće je to zbog loše ishrane. Priprodni lek naći ćete u odgovarajućoj hrani, jer ona deluje kao prirodni laksativ; Tako ćete izbeći skupe a možda i štetne savremene lekove za opstipaciju, jer oni samo čine creva lenjim za normalne kontrakcije.

Ako nemate stolicu svakog dana ne znači da imate zatvor. Najčešći znaci zatvora su tvrda, suva stolica, otežano izbacivanje ili nemogućnost pražnjenja creva, kao i nedovoljna količina i vlažnost crevnog sadržaja.
Normalno je imati stolicu u rasponu od tri stolice dnevno do tri stolice nedeljno.

U ishranu je potrebno uneti pahuljice od pšeničnih mekinja i to do polovine šolje (većini je potrebna jedna kašika dnevno, a nekima i nekoliko kašika); Mekinje pomešati sa jogurtom ili posuti mekinjama bilo koju hranu za svaki obrok. Grube čestice mekinja mehanički stimulišu nerve creva izazivajući crevne pokrete. Takoðe treba koristiti hleb od celog zrna (integralni). A dobre su pirinčane i ovsene mekinje koje takoðe imaju laksativna svojsta.
Kao izuzetno efikasno laksativno sredstvo pokazale su se pomešane ovsene, ječmene i ražene pahuljice (3 kašike) prelivene vrelim mlekom, u kome treba da odstoje bar 30 minuta, da nabubre. Nakon toga, možete dodati voće po sopstvenom izboru i konzumirati kašu kao doručak.

Hrana bogata vlaknima (mekinje, povrće) povećava zapreminu crevnog sadržaja i to upijajući i zadržavajući vodu i tako formira mekšu stolicu koja kroz debelo crevo lakše prolazi. Vlakna povećavaju masu jer većina njih ostane nesvarena. Da bi stolica bila mekša potrebno je da pijete dosta tečnosti. Pokrete creva hemijski podstiču suve šljive i kafa.

Ali morate biti obazrivi, jer ako odjednom unesete veću količinu vlakana, a ne pijete dovoljno tečnosti (6-8 čaša dnevno) da natopite vlakna, može se javiti nadutost stomaka, gasovi i tvrda stolica. Zato treba postepeno povećavati količinu vlakana u ishrani, jer odjednom uneta prevelika doza vlakana, bez dovoljno tečnosti može biti nagli udar na sistem za varenje.

Namirnice koje su najefikasnije u sprečavanju i lečenju opstipacije (zatvora) su: grube pšenične mekinje, pirinčane mekinje, suve šljive, smokve, urme, kafa, razno voće i povrće, kao i puno tečnosti. Šolja jake kafe brz je i blag laksativ protiv povremene, akutne opstipacije, ali ona ne može biti lek za stalno i prema nekim ispitivanjima pokazuje bolje dejstvo kod žena nego kod muškaraca; Naročito je efikasna ujutro.

Napitak za pročišćavanje creva:

Uzeti 2 kašike samlevenih semenki lana, staviti ih u vodu, čaj ili sok i popiti. Ovaj napitak koristiti dva puta dnevno i rezultati će se vrlo brzo pokazati.

Ono što je štetno i što može da izazove zatvor je kofein, koji naprotiv kod nekih osoba može biti laksativ. Zato ako vam kafa izaziva opstipaciju prestanite da je pijete. Takoðe mleko i sir mogu biti izazivači zatvora.

Treba obratiti pažnju na primenu mekinja u dečjoj ishrani zbog njihovog jakog dejstva. Bolje je da deca konzumiraju hleb od integralnog brašna i žitarice bogate vlaknima, voće, povrće i puno tečnosti.
Komentari