Sirće je dodatak ishrani koji se koristi još od davnina. Za sirće od divlje jabuke znalo se pre više hiljada godina. Najviše se koristi u marinadama i salatama ili kao konzervans.

Jabukovo sirće je jednostavno proizvesti. Tom prilikom treba obratiti pažnju na temperaturu i prisustvo kiseonika koje se omogućava svakodnevnim mešanjem a i višeslojnom gazom koja se stavlja umesto poklopca. Temperatura treba da bude od 18-25 stepeni.
Posude u kojima se pravi sirće ili se čuva hrana u koju je dodato sirće treba da su od stakla, plastike ili keramike.

Priprema jabukovog sirćeta: Najbolje je praviti sirće od divlje, samonikle i neprskane jabuke. Jabuke najpre oprati i odstraniti peteljke, pa ih onda zajedno sa semenom samleti. Smesu izručiti u veću posudu pa na 6 kg jabuka dodati 1/8 l prokuvane i ohlaðene vode. Ako jabuke nisu dovoljno slatke dodati 50 g šećera. Posudu prekriti čistom višeslojnom gazom i ostaviti na suncu 21 dan. Za to vreme svakodnevno drvenom ili plastičnom kašikom promešati smesu da bi se omogućio dotok kiseonika.
Nakon toga procediti kroz cediljku, pa kroz višeslojnu gazu.

Dobijeno sirće bi trebalo da ima blagu žutu boju, da je bistro, kiselo i sa blagom aromom jabuke.Sipati u boce i hermetički zatvoriti. Čuvati na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Ako se tokom vremena zamuti, procediti ga kroz višeslojnu gazu i sipati u nove čiste boce.

Aroma se može poboljšati dodavanjem začina. Začine umotati u vrećicu od gaze i potopiti u sirće pa držati do postizanja željene arome. Na dve šolje čistog sirćeta dodaje se pola šolje svežih izdrobljenih i 1 kašika sušenih trava sa 2 čena belog luka. Najbolja aroma postiže se posle 4 dana, sem belog luka kojeg treba izvaiti nakon prvog dana.

Danas se jabukovom sirćetu pripisuju mnoga blagotorna dejstva. Pa se koristi kod ublažavanja hroničnog umora i posledica stresa. Narodna medicina preporučuje čašu vode sa dve kašičice voćnog sirćeta ujutru na prazan stomak.
Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi uz dodatak 2 kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod loše probave i slabe cirkulacije. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova, kod proširenih vena, a zatim i protiv opekotina (na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To će sprečiti pojavu plika i ublaziti bol).
Jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i pomaže očuvanju vitke linije.
Pomaže i uklanajnju ekcema - Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.
Kao provereno sredstvo protiv glavobolje dobre su obloge od sirćeta stavljene na čelo.

Unosi se isključivo u razblaženom obliku zbog mogućeg oštećenja zubne gleði ili sluznice želuca. Osobe koje pate od gastritisa, čira na želucu i 12-palačnom crevu trebalo bi da ograniče njegovu upotrebu isključivo za salate i to razblaženo vodom.

Od jabukovog sirćeta možete napraviti i veoma zdrav sok. Kada se jabukovo sirće pomeša sa medom, sokom od limuna i toplom vodom dobije se osvežavajuče piće zdravije od bilo kog industrijskog soka.

Kašika jabukovog sirćeta sadrži 15 mg kalijum karbonata, 1 mg fosfora i 1 mg kalcijuma, a skoro da nema natrijuma. Jedna kašika ovog sirćeta ima svega dve kalorije. Inače, dobar je izvor vitamina C, a sadrži još pektin i bioflavonoide iz jabuke.
Komentari