Loši meðuljudski odnosi na poslu, rivalstvo, tračarenje, nepravedne optužbe, previše mešanja u privatan život, loša organizacuja i raznorazna ponižavanja od strane šefa mogu vas dovesti do jakog stresa koji će ugroziti vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Stres može dovesti do pogoršanja zdravlja, uključujući srčane udare i depresiju. Napetost zbog posla, pogotovo kod radnika koji na poslu imaju slabu podršku, može značajno da doprinese i povišenju krvnog pritiska.
Naučnici su utvrdili da osobe koje su na radnom mestu izložene uticaju stresa imaju veće šanse za obolevanje od dijabetesa tipa 2. Stres povećava rizik za kardiovaskularne bolesti i dovodi do poremećaja sna i smanjenja plodnosti.

Posledice stresa manifestuju se još i kao: često zamaranje, usporenost, brzo gojenje ili mršavljenje, gubitak koncentracije, rasejanost, problemi sa varenjem, nervoza, zabrinutost i anksioznost.

Da biste izbegli stres neka vaša očekivanja budu realna! Nemojte sebi postavljati previše ambiciozne rokove i ciljeve.
Osim toga, ne krećite na posao mrzovoljni jer će vam to rasoploženje odrediti čirav taj dan. Pozitivan stav ublažava stres. Zato ustanite ranije i polako se spremite za posao, pa krenite opušteno.
Budite fleksibilni, radi sopstvenog mira i trudite se da sa svima imate korektne odnose jer će to smanjiti napetost.
Na poslu napravite plan rada i ne ostavljajte ništa za sutra. Uzmite pauzu za doručak i s kolegama vodite neobavezan razgovor.

Ako je situacija stresna duže vreme uzmite produženi vikend ili iskoristite godišnji odmor, to će pomoći da napunite baterije.
Pokušajte na situaciju gledati sa smešne strane.
Pronaðite u toku dana malo vremena za vežbanje ili idite do parka, sedite na klupu i malo se odmorite.
Redovno s odmarajte i hranite zdravo povrćem i voćem koje će ubrzati vaš metabolizam koji se inače usporava prilikom stresa. Manjak sna učiniće vas napetijim pa ćete se teže suočavati sa stresnim situacijama. Svaku mogućnost zabave iskoristite jer ćete se tako rasteretiti i izbaciti negativnu energiju.

Prema rečima stručnjaka, štetan uticaj hroničnog stresa moguće je smanjiti vežbanjem, dovoljnom dužinom sna i pravilnom ishranom.

Popričajte s nekim u koga imate poverenja o problemima na poslu. Radite onoliko koliko je propisano i ne ostajte duže. Koristite odmor i vodite računa o zdravlju.
Komentari