Za infekciju virusom gripa se zna da može biti veoma opasna i da može izazvati raznorazne komplikacije. Svake godine se beleži veliki broj obolelih a pogotovo ove kad se očekuje čak i pandemija gripa.

Novi virus gripa sa oznakom AH1N1 pojavio se početkom ove 2009-te godine u Meksiku, zatim u SAD, a posle nekoliko meseci proširio se u ostalim zemljama sveta.
Grip se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim, putem kapljica nastalih kijanjem ili kašljanjem. Drugi način prenošenja je preko ruku koje su poprskane inficiranim kapljicama, ili kad se dodiruje predmet poprskan kapljicama obolelog koji kija.
Ovaj grip je sličan svakom sezonskom gripu, ali je nepovoljna okolnost što su virusi ovog gripa otporni na više temperature, pa se lako prenose i u toku leta.

Simptomi ovog gripa su:
Povišena telesna temperatura (preko 38 stepeni) u trajanju od nekoliko dana,
problemi sa disanjem praćeni kašljem,
kijanje, zapušen nos i curenje iz nosa,
bolovi u mišićima.

Preporuka zdravstvenih službi je povećanje higijene ruku i disajnih puteva i provetravanje prostorija. Osim toga, treba izbegavati javne skupove, rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Prema statistikama od „običnog“ gripa oboleva svako treće školsko dete i svaka deseta odrasla osoba. Grip se brzo širi na velikim prostorima pa tako dovodi do epidemija kao i pandemija.
Od gripa oboljevaju i zdrave osobe a infekcija nastaje naglo. Dospevši u organizam preko sluznice gornjih disajnih puteva, virus se veoma brzo razmožava i za nekoliko sati može zaraženu osobu „baciti“ u krevet.

Visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima praćeni su opštom slabošću pa je oboleli vezan za postelju. Kasnije nastaje i gušobolja praćena upornim suvim kašljem. Infekcija obično traje nedelju dana i karakteriše je izražena slabost koja može potrajati i 15 dana.
Ako vas je „uhvatio“ grip obavezno ga odležite da ne bi došlo do komplikacija.

Težina virusne infekcije zavisi od otpornosti organizma kao i od tipa virusa. Grip može da dovede do brojnih komplikacija. Kod dece se najčešće javljaju upale uha i produženi oblici bronhitisa sa grčevima. Kod odraslih dolazi do upale pluća i sinusa ili pogoršanje već postojećih hroničnih oboljenja. Kod osoba sa slabim imunim sistemom grip može imati i smrtni ishod.

Svake godine se prate karakteristike virusa gripa i pravi se odgovarajuća vakcina, pa se rizične grupe moraju vakcinisati na vreme i to do 2 meseca pre očekivane pojave infekcije. Kada se pojavi epidemija obično traje do 8 nedelja.
Vakcinacija je jednostavna i bezbedna i preporučuje svima a pre svega hroničnim bolesnicima i osobama koje su u kontaktu sa većom grupom ljudi.

Dobru zaštitu od infekcije omogućava unos biljnih namirnica bogatih vitaminima, kao i dodatak C vitamina, čajevi i voćni sokovi, jer unosom više tečnosti virusi se kraće zadržavaju organizmu.
Važan je i boravak na čistom vazduhu. Zatvorene, neprovetrene prostorije sadrže veću koncentraciju virusa. Virus se prenosi i direktnom kontaktu sa obolelim zato treba izbegavati takve kontakte. Opasna su i grupna okupljanja u vreme pojave gripa.

Na infekciju virusom gripa treba posumjati ukoliko se u vreme proglašene epidemije jave poznati simptomi gripa kao što su visoka temperatura, glavobolja, opšta slabost i bolovi u mišićima. Ukoliko temperatura duže traje treba konsultovati doktora.
U slučaju obljevanja treba mirovati u postelji. Unositi dosta tečnosti, toplih čajeva, limunade i koristiti lekove protiv visoke temperature (paracetamol, febricet, eferalgan); Zatim, sirupe protiv kašlja i C vitamin.

Antibiotike ne treba uzimati samoinicijativno.
Na tržištu postoji efikasan lek protiv gripa tamiflu. Najbolje deluje ukoliko se uzme 24-36 sati po početku infekcije. Lek se može uzimati i preventivno ukoliko postoji izloženost infekciji - recimo osobe koje neguju gripoznog bolesnika.

Ukoliko se pored ostalih simptoma pojavi i kašalj dobro je popiti i čaj za stišavanje kašlja i lakše iskašljavanje.

Čaj protiv kašlja

20 g nane,
20 g miloduha,
20 g majčine dušice,
20 g lista crnog sleza,
20 g podbela.

Dobro izmešati sve sastojke pa preliti sa 200 ml ključale vode.
Poklopiti i kada se smlači procediti i toplo piti zaslaðeno medom.
Ovo ponavljati 4-5 puta dnevno.
Komentari