Trajna šminka je u stvari unošenje mineralnih pigmenata u kožu uz pomoć električnog aparata i sterilne igle. I predstavlja vrstu tetovaže u kojoj boja prodire u površinske ili srednje slojeve kože, ali ne u duboke slojeve kao kod prave tetovaže. Trajnom šminkom tretiraju se obrve, usne i oči.


Sa trajnom šminkom uvek ćete izgledati lepo i doterano. Meðutim važno je odabrati pravog majstora za to. Obratite pažnju na higijenu u salonu. Raspitajte se koliko iskustva ima kozmetičar. Zatim, neka vam objasni šta će vam raditi, koje će preparate koristiti i da li su to provereni proizvodi.


Pravi stručnjak neće po svaku cenu nastojati da radi tretman ako to pacijentu nije potrebno i ako postoji rizik po njegovo zdravlje.
Posle tretmana ne smete imati otoke, jako crvenilo ili svrab. Ako osećate neznatne neprijatnosti u vidu peckanja ono ne sme trajati duže od dva-tri sata. Zbog svega toga treba otići kod proverenog kozmetičara - najbolje po preporuci.


Trajna šminka može da podeblja vaše tanke ili preslabe obrve, pokrije ožiljke ili vašim usnama da nove konture sa kojima će one izgledati punije i pravilnije oblikovane.
Pre nego što se podvrgnete tretmanu, kozmetičar će vam olovkom iscrtati konture i obojiti usne, tako da ćete unapred znati kakav će biti krjanji rezultat. Ako date svoj pristanak, kozmetičar će vam zatim, električnim aparatom i sterilnom iglom uneti boju pod kožu.
Za trajnu šminku oko očiju klijentkinje najčešće biraju crnu ili smeðu boju raznih nijansi. Možete izvući samo konturu uz trepavice ili liniju poput one sa ajlajnerom. Za obrve se obično bira crna ili smeða.


Ako imate svetle trepavice i svetao ten trajna šminka je idealno rešenje za vas da ne biste delovali bledo.
Kozmetička tetovaža može da bude od pomoći i ako imate slab vid pa vam je teško da se precizno našminkate.
Ako su vam usne asimetrične i blede, trajna šminka može to da koriguje a boju da učini intenzivnijom.
Svaka žena koja ima problem sa obrvama rešiće se muka zauvek. Pritom nikakve vremenske neprilike neće vam narušiti lep izgled. Nećete biti razmazani čak ni na plaži. Bićete lepe i doterane i ujutru kada se probudite.


Meðutim, neprijatno i izuzetno bolno kod trajne šminke može da bude nanošenje šminke na gornje i donje kapke, pa se bez preke potrebe ne preporučuje. Kad su obrve i usne u pitanju osetićete samo blagu neprijatnost, ali ne i bol.
Da biste postigli pun efekat i da bi boja trajala dve i više godina morate se podvrgnuti tetovaži tri puta u razmaku od 20 dana.
Trajna šminka radi se samo ako imate zdravu kožu. Ukoliko imate bolesne bubrege, bajpas, astmu, dijabetes, hemofiliju ili problem sa zarastanjem rana ne preporučuje se tetovaža odnosno trajna šminka.
Posle obavljenog tretmana trajnom šminkom, trebalo bi da izbegavate direktno izlaganje suncu barem 15 dana, a kasnije bi trebalo koristiti preparate za zaštitu od sunca kako bi se minimizirala promena boje.


Kao što i sam naziv kaže, ova vrsta šminke ne može se skinuti ni sprati odmah posle nanošenja, pa su konsultacije sa stručnim licem poželjne. Važno je izabrati dobrog kozmetičara jer je i on ljudsko biće pa može da pogreši, ali srećom trajna šminka vremenom bledi. Ukoliko trajna šminka nije uraðena kako treba, ona se može ukloniti jedino laserski i to od strane lekara.

Komentari