Kesten je namirnica visoke energetske vrednosti. Konzumirajući ih unosite mnoge minerale, vitamine A, B i jedini od svih koštunjavih plodova on sadrži vitamin C.
Od minerala obiluje kalijumom i fosforom a sadrži i kalcijum, sumpor, magnezijum, hlor, gvožðe, bakar i mangan.

Zbog male količine natrijuma a velike količine kalijuma preporučuje se osobama koje imaju kardiovaskularna i bubrežna oboljenja.

U 100 g pečenog kestena ima ukupno: belančevina - 2,42 g, ugljenih hidrata 45,54 g, vlaknaste materije - 8,10 g i masti 2,26 g. A energetska vrednost mu je 213 kcal.

Kad kupujete kesten birajte krupnije i sjajnije plodove bez rupica na ljusci. Ako ih čuvate na hladnom mestu dve nedelje pokazaće da li je neki plod pokvaren.

Za ishranu se koristi plod pitomog kestena, a od divljeg se pripremaju lekoviti preparati.
Za razliku od ostalih košutnjavih plodova kesten sadrži manje masti i više skroba. Zato se od njega pravi brašno, koje pomešano sa brašnom žitarica služi za pravljenje hleba i raznog peciva. Preporučije se deci i odraslima jer se lako vari.

Pečeni ili kuvani plodovi marona mogu se jesti samostalno ili kao dodatak jelima.Pečeni kesten ima veću energetsku vrednost, više belančevina, masti, vitamina E, fitoelemenata i dvostruko više ugljenih hidrata od kuvanog. Dok kuvani kesten sadrži više minerala.

Čaj od lista kestena upotrebljava se za lečenje kašlja, bronhitisa, astme i bolesti disajnih organa.
Komentari