Mnogi od nas žele vitku liniju ili samo dobro zdravlje i pitaju se kako da to postignu. Pravilan izbor namirnica i njihovo međusobno kombinovanje kao i način pripreme predstavlja rešenje za neke od tih problema.


Određene navike u životu u koje spada ishrana, mogu stvoriti predispozicije ka različitim bolestima, a takođe imaju moć da ih spreče, smanje ili ih otklone.
Pravilna ishrana je najbolji recept za dobro zdravlje i dobar izgled. Hrana ima ulogu da održava naš organizam i svaki višak samo preopterećuje i truje organizam. Sve što jedemo i pijemo prelazi u našu krv, a naša krv biće takva kakva je hrana.
Samo sit čovek može da misli i da dobro radi. Kad to shvatimo biće nam lakše da usvojimo pravilnu ishranu i naravno da se toga pridržavamo inače na kratke staze trud je uzaludan, jer čarobna dijeta još nije otkrivena.
Njavažnije u pravilnoj ishrani je odabiranje namirnica, njihovo meðusobno kombinovanje i pripremanje. Svaki zalogaj se mora polagano i dobro sažvakati i onda progutati.


Pravilno gubljenje kilograma je od 0,5 do 1 kg nedeljno. Sve može da se jede, ali u ograničenim količinama. Povremena odstupanja su dozvoljena, ali ne treba to često raditi.


Zato: Ne jedite brzo, jedite samo kad ste gladni, pre nego što krenete da jedete proverite da niste možda samo žedni, jedite u opuštenoj atmosferi, uzimajte male zalogaje, nikada se ne prejedajte, planirajte obroke, ne jedite grickalice svaki čas.


Trudite se da za doručak uzmete musli i jogurt. Posle toga pojedite sendvič sa nekim namazaom ili pecivo i jogurt ili samo popijte čašu vode.
Prepodnevna užina je obavezna. A voće treba jesti bar pola sata pre glavnog obroka, ali nikad odmah posle obedovanja, već mora proći bar 2 sata, pa tek onda uzeti voće.
Ručak treba početi salatom u svežem stanju, zatim dolazi supa, varivo od povrća sa ribom,mesom ili sirom. Nikako sve zajedno odjenom nego 2 puta nedeljno meso, 3 puta ribu i sir.
Nakon glavnog obroka sledi voćna užina.
Večera mora biti lagana i bar 3 sata pre spavanja. Dobro je popiti kompot, ili voćni jogurt ili kačamak sa sirom...


Pravilno je kombinovati sledeće namirnice:


Meso, ribu, jaja kombinovati sa povrćem.


Gljive kombinovati sa povrćem.


Mahunasto povrće kombinovati sa žitaricama.


Soju kombinovati sa crvenim mesom.


Sir kombinovati sa kiselo mlečnim proizvodima i povrćem.


Jezgrasto voće kombinovati sa povrćem, žitaricama ili voćnom salatom.


Krompir, pirinač ili testenine kombonovati sa:

sosom od paradajza i salatom,
sosom od začinskog bilja i salatom,
kratko dinstanim ili prženim povrćem,
maslacem i belim lukom.


* 27.6.2010.

Komentari