Urinarne infekcije

su upalne promene u različitim delovima mokraćnih puteva. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćne bešike, ali bakterije napadaju bilo koji deo urinarnog trakta. Žene su inače podložnije urinarnim infekcijama.

U najvećem broju slučajeva ove infekcije, uzročnik je bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crevu.

Redovno pražnjenje creva je vrlo bitno jer je glavni rezervoar bakterija u debelom crevu, pa se usled neredovnog pražnjenja dodatno umnožavaju i mogu kod žena preći u mokraćni kanal. Pražnjenje bešike na svaka 2-4 sata, je važno da ne bi došlo do zastoja urina što može takoðe biti preduslov za razmožavanje bakterija.

Da biste sprečili urinarne infekcije vodite računa o intimnoj higijeni a naročito za vreme menstrualnog ciklusa. Izbegavajte izležavanje u kadi uz uljne kupke kao i parfimisane sapune jer mogu da deluju iritirajuće na sluzokožu mokračnih puteva. Sintetički veš izbegavajte i zamenite ga pamučnim koji se može iskuvavati.
Pijte oko 9 čaša vode dnevno jer će to podstaći mokrenje kojim se iz bešike izbacuju baterije. Odlična prevencija od infekcija urinarnog trakta su uvin čaj, čaj od peršuna i nezaslaðeni sok od brusnice i borovnice ( 1 dl soka od brusnice - prirodnog i nezaslaðenog dnevno ili kapsule brusnice koje se uzimaju sa većom količinom vode).

U toku infekcije ne treba uzimati gvožðe i mlečne proizode jer su odlična hrana za ešerihiju.
Nemojte konzumirati gazirana pića, kafu i alkohol jer iritiraju sluzokožu mokraćne bešike. Takoðe, izbegavajte slatkiše, šećer i čokoladu koji stvaraju pogodnu sredinu za razvoj bakterija.

Komentari