Voda zauzima 70% površine Zemlje. Ona čini i do 70% našeg tela. Bez nje se ne može.
Odraslim osobama je potrebno do 2 litre vode dnevno, pa je veoma važno kakvu vodu pijemo, bila ona „česmovača”, mineralna ili izvorska. Prosečna osoba popije osam čaša vode (od 2,5 dl) u toku dana.

Voda čuva vitalnost tj. poboljšava kvalitet života, usporava starenje i utiče na lepotu, ali mora da bude odgovarajućeg kvaliteta.

Ispravnost vode u svakoj zemlji propisana je zakonom. Kvalitet se postiže prečišćavanjem i dezinfekcijom. Pritom je najveći problem sačuvati potrebne sastojke kao što su minerali a odstraniti štetne sastojke.

Hlorisanje vode je način dezinfekcije vode koji ima nedostatke, jer hlorna jedinjenja mogu da se vežu sa nekim hemijskim kontaminantima i tako naruše zdravlje ljudi; Ta jedinjenja takoðe mogu da unište normalnu floru u crevima. Postoje i drugi načini dezinfekcije vode ali su ona skupa.

U našoj zemlji u nekim delovima su ispunjeni domaći i meðunardoni statndardi ali ima područja gde voda često nije fizičko-hemijski i mikrobiološki ispravna. Najčešći problemi hemijske neispravnosti su velika koncetracija arsena, amonijaka, fenola, gvožða i mangana. U većini slučajeva tvrdoća vode, tj. sadržaj kalijumovih i magnezijumovih jona, uglavnom ne odgovara potrebama ljudskog tela.

Danas se vrši filtriranje vode u „domaćoj radinosti”, pomoću specijalnih filtera za prečišćavanje vode koju u svetu, skoro dve decenije, koristi više od 50 miliona ljudi.
Ovakvi filteri se mogu naći i na našem tržištu. Oni prečišćavaju vodu od hlora, teških metala, pesticida, herbicida, aluminijuma i drugih sastojaka. Dokazano je da filtriranje obezbeðuje pitku, svežu i potpuno čistu vodu, a povrće kuvano u njoj zadržava lepši ukus i prirodnu boju. Čaj i kafa pripremljeni sa filtriranom vodom iz česme imaju bolji ukus.

Ako se opredelite da pijete flaširanu vodu onda je najsigurnije piti vodu iz velikih dubina tla sa odreðenim mineralnim sastavom i bez prisustva prirodne hemijske i radiološke kontaminacije. Bolje su one mineralne vode koje nisu gazirane ili su prirodno gazirane.

Naše stanovništvo još nema naviku da koristi isključivo zdravu, flaširanu vodu. U Srbiji se četiri do pet puta manje troši mineralna voda nego u svetu, u proseku 40 litara po stanovniku. U svetu se godišnje proda oko 150 milijardi litara flašine vode ili 75 litara po stanovniku.
Komentari