Farbanje kose je jedan od najbržih načina da promenite svoj izgled. Bojenjem možete posvetliti, potamniti i promeniti boju kose. Kolor šamponi daju trajnu boju i lagano nijansiraju priridni izgled kose.
Ali pre nego što se odlučite da promenite boju kose, uzmite u obzir boju kože, očiju pa čak i odeću i to kako će se ona usaglasiti sa novom bojom kose.
Boju kose uskladite pre svega sa vašim tenom. Osobe sa svetlijom kožom trebalo bi da se farbaju svetlijom bojom. Dok taman ten, uglavnom, ne izgleda dobro sa svetlom bojom kose.


Ako kosu farbate prvi put najbolje je da se obratite iskusnom frizeru koji će je ofarbati prema vašem tipu kose, jer kosa koja se jednom ošteti ne može se brzo vratiti na stari kvalitet.


Ako sami farbate kosu - boju nanesite na kosu malom četkom (može čak i četkica za zube). Počnite od korena kose. Kosu podelite na male pramenove zbog ravnomernijeg bojenja. Za 10-20 minuta nanesite boju na kosu po svoj dužini. Vreme bojenja zavisi od željene boje i zato se držite uputstva. Zatim, kosu isperite toplom vodom bez šampona i još jednom-dvaput sa šamponom.
Kod bojenja sedih dlaka boja se nanosi samo na te delove kose. Nekoliko minuta pre pranja ostatak boje se razredi sa vodom (1:3) i nanosi na svu kosu da bi se ujednačila boja.


Za farbanje koristite kvalitetne boje da se kosa ne bi oštetila. Izmeðu dva bojenja stavite na kosu preliv kolor-šampon koji će osvežiti boju do sledećeg farbanja. Kosa se farba kad počne da izrasta nova, svake 3-4 sedmice.


Neškodljiva sredstva za bojenje kose, poznata su iz davina, a to su ekstrakti iz orahove kore i kana. U staroj grčkoj žene su farbale kosu tamnom bojom a za to su koristile ljuske zelenog oraha, dok su rimljanke upotrebljavale mešavinu dunje i jakog sirćeta.


Danas se kosa boji na više načina. Kratkotrajno farbanje traje od jednog do drugog pranja i najprihvatljiviji je za svetlu kosu.Trajno farbanje ima trajnost od dva do tri meseca; Pogodno je za nijansiranje tamne ili srednjetamne kose, a svetloj kosi daje topli ton.

Komentari