Ako se brzo umarate, zevate, niste koncentrisani, muči vas hronični umor, malaksali ste i prespavali biste čitav dan reč je o jesenjem umoru koji se uvek javlja na početku jeseni i prema statistikama muči svaku drugu osobu.


Iako deluju bezazleno ovi jesenji simptomi mogu da oslabe imunitet i stvore uslove za razvoj raznih bolesti.


Da biste se zaštitili svakog dana provedite napolju bar pola sata u nekim aktivnostima, jer i najmanja količina svetlosti može da popravi raspoloženje. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormon sreće endorfin koji vraća lepo raspoloženje.

Pronaðite nešto lepo u prirodi ili u svom stanu pa se divite lepoti koju ima neko drvo ili cvet. Lepota povećava našu pozitivnu energiju. Greje nas lepim osećanjima i ulepšava život. Divite se lepoti buketa svežeg cveća. Bavite se baštovanstvom... Ako vam više odgovara dobro se obucite i džogirajte, brzo šetajte ili idite na plivanje.


Često možete sami sebe da smirite tako što nekoliko minuta jednostavno obratite pažnju na svoje disanje. Udahnete, zadržite dah i onda izdahnete. Pozitivna energija i dobro raspoloženje će se nakon ovoga, verovatno vratiti.


Imunitet ojačajte vitaminima iz voća kao što su kivi, grejp ili ananas koji je provereni borac protiv umora.
Na telo a posebno na izložene delove kao što su lice i ruke nanesite neku uljanu kremu da biste ga zaštitili, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz površinskog sloja kože.


Ovi saveti vam mogu pomoći da ojačate duh i telo i pobedite jesenju depresiju i umor.

Komentari