Trnjina (Prunus spinosa)

Raste u našim krajevima u obliku grma i dosta je rasprostranjena. Ima je na zapuštenim, neobraðenim površinama a često i kraj puteva. Plavičasto-crne okrugle bobice su kiselkasto-oporog ukusa i ne mogu se jesti u velikim količinama, ali posle prve slane ili mraza bobice postaju slaðe i manje su opore za jelo.
Tada se mogu jesti ili se od njih može praviti rakija, razni sokovi, marmelade, čajevi... Zbog tanina i pektina koji sadrže u narodu se upotrebljavaju kao "stežuće" sredstvo kod poremećaja rada organa za varenje.

Lekoviti su cvetovi, plodovi i kora. Trnjine sadrže šećer, jabučnu kiselinu, pektine i tanine ali su ipak najznačajnije kiseline.

Cvetove treba brati dok još nisu otvoreni. Brzo gube lekovitost i samo se sveži mogu upotrebljavati za čajeve. Plodove treba sušiti na blagoj vatri.

Marmelada od trnjina

2 kg trnjina,
50 g šećera,
vino,
voda.
Oprati 2 kg plodova trnjine. Preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru trnjine ocediti i preliti mešavinom vina i vode (da ogreznu), pa kuvati da omekšaju.
Zatim, plodove propasirati i umešati 50 grama šećera. Nastaviti sa kuvanjem na tihoj vatri još oko 25 minuta, dok se masa ne zgusne.
Vruću marmeladu sipati u zagrejane sterilisane tegle i zatvoriti. Uzimati 2-3 puta dnevno po 1 kašiku izmeðu obroka.
Ova marnelada se koristi za smirivanje tegoba nastalih zbog manjka kiseline, jer pojačava apetit, ubrzava varenje i izlučivanje želudačnog soka.

Čaj za jačanje želuca

1 l vode,
2 kašičice.
Dve kašičice svežih cvetova trnjine preliti ključalom vodom i zasladiti medom. Mlaki čaj treba piti 2-3 šolje dnevno.

Umesto vode možete piti napitak od trnjina

Preliti litrom vode 25 g trnjina pa kuvati. Napitak zašećeriti i piti više puta tokom dana umesto vode.

Recept u slučaju upale bešike i mokraćnih puteva

2,5 l vode,
1 kašika cveta trnjine.
U vodu staviti cvet trnjine i kuvati dok se ne ukuva na polovinu. Ostaviti da se ohladi, procediti i sipati u flaše. Čaj piti 3 puta dnevno po 100 grama dok upala ne proðe.
Komentari