U svakodnevnoj jurnjavi za zaradom čovek sve manje vremena može da posveti sebi, odnosno zdravom životu i ishrani.


Brz tempo života dovodi do nepravilne ishrane, previše slatkiša i raznih masti.
Pored navedenog i nedostatak fizičke aktivnosti dovodi do toga da organizam ne može pravilno da funkcioniše. Tako da je takozvana lenjost creva (opstipacija) postala globalni civilizacijski problem.


Pacijenti ovu tegobu opisuju kao osećaj nepotpunog pražnjenja creva, pražnjenje komadičastih stolica ili tvrda stolica, osećaj anorektalne prepreke, napinjanje ili višednevno izostajanje stolice.


Creva se uglavnom prazne tri puta dnevno do tri puta nedeljno. Većina ljudi prazni creva u isto vreme i ona najbolje rade ako nisu sprečena da slede utvrðenu rutinu.
Razlozi za pojavu opstipacije su u poremećaju motorike creva, koji ukoliko dugo traje može da dovede do nakupljanja toksičnih materija u organizmu, proširenja debelog creva pa čak i do pucanja.


Važna je pravilna ishrana sa što više vlaknastih povrća, voća i žitarica (mekinje, hleb od celog zrna, žitne pahuljice, voće, lisnato povrće, koru od krompira, pasulj, grašak).Treba piti najmanje dva litra vode dnevno, i baviti se redovnom fizičkom aktivnošću (vežbama). Smanjite unos preraðene hrane. Povećajte dnevni unos tečnosti, ali izbegavajte alkohol i kofeinske napitke.


U borbi protiv ovih tegoba često se koriste laksativi, lekovi koji dovode do defekacije i jedni su od najprodavanijih lekova u svetu. Meðutim, ako se suviše često upotrebljavaju stvaraju naviku i dovode do nemogućnosti spontane defekacije. Ograničite upotrebu laksativa, jer se debelo crevo vremenom može još više ulenjiti bez njih.


Što se tiče lekovitog bilja protiv opstipacije se najčešće koriste list sene, laneno seme, kora krušine i alge u vidu čajeva. Delovanje ovih čajeva nastupa od osam do dvanaest sati posle upotrebe pa ove čajeve treba piti uveče pre spavanja. Oni tokom noći podstiču probavni proces, a laksativno dejstvo nastupa ujutro.


Korišćenjem čajeva na bazi sene i krušine u organizam se unosi i tečnost neophodna za normalan rad creva.


Potrudite se da ne potiskujete potrebu za pražnjenjem creva. Odlaganje nužde može prouzrokovati zatvor. Pokušajte da uspostavite dnevni termin za pražnjenja creva, svakoga dana u isto vreme.Sena protiv zatvora


1/2 kg suvih smokava,

5 g lista sene.


Oprati suve smokve i samleti ih na mašini za mlevenje mesa.

Dodati listove sene i umesiti. Od smese oblikovati rolat, umotati u foliju i čuvati u frižideru.

Ujutru na prazan stomak uzimati komad veličine lešnika - sve dok se ne uspostavi normalno varenje.

Napomena: Senino lišće se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoće, zapaljena bešike ili u toku zapaljenja materice.
Komentari