Pčelinji med je idealno kozmetičko sredstvo koje kombinuje zdravlje i lepotu. Putem unutrašnje primene normalizuje i pobojšava funkcje svih organa i sistema, a primenjen spoljašnje ima dobro prodiranje kroz kožu. Prehranjuje kožu, čini je mekanom, mladom i elastičnom. Med se koristi samostalno ili u mešavini sa ostalim pčelinjim proizvodima ili sa drugim kozmetičkim sredstvima.


Prema francuskom časopisu “Candid” tajna lepote je u upotrebi pčelinjeg meda. Njihov savetnik Hauzer preporučuje nekoliko recepata na bazi pčelinjeg meda:


a) Isperu se jednake količine suvih kajsija, šljiva i grožða, stave se u posudu sa toplom vodom i zaliju pčelinjim medom. Jedu se nakon dva časa.b) Umuti se žumance jajeta sa kašikom meda i sokom od jedne narandže.


Ova dva recepta koriste se u deset sati ujutru i u četiri sata popodne. Rano ujutru doručkuje se ražani hleb sa medom i buterom i čašu mleka zaslaðenog medom.


Za negu kože se preporučuju i sledeći recepti:


1. Pomešaju se jednake količine meda i prokuvane vode. Ovom mešavinom se maže lice, najbolje uveče. Ispira se ujutru.
2. Jednake količine meda i mleka se pomešaju, doda se malo soli. Mekanom salvetom umočenom u smesu masira se koža.
3. Pomešaju se jednake količine meda i soka od paradajza. Više puta se mažu ruke i lice.
4. Pomešaju se jednake količine meda i soka od limuna. Mažu se lice i ruke.
5. Japanska medena masa za lepotu: jednake količine meda i brašna pomešaju se sa mlekom u vidu kaše koja se nanosi na lice. Nakon pola sata se maska skida i lice se ispira prokuvanom kamilicom. Garantuje mladu, svežu, meku i elastičnu kožu.
6. Krem protiv bora: po 30 g voska, meda, soka od crnog luka i soka od belog ljiljana stave se u glinenu posudu. Mešavina se zagreva do dobijanja jednolične mase.
7. Drevna rimska kozmetička kupka: 2 l mleka i 200 g meda sipa se u kadu sa toplom vodom (36 – 39 ˚C). Garantuje svežu i nežnu kožu.8. Protiv opadanja kose: Promešajte kašiku meda kašičicu ekstrakta od propolisa i jedno žumance. Uveče posle dobrog ispiranja kose smesa se energično utrlja u kosu.
9. Medena maska sa belancetom (za masni tip kože): umućenom belancetu od jednog jajeta doda se kašika tečnog meda i malo glicerina, pa se to gusto zamesi sa zobenim pahuljicama. Primenjuje se na očišćeno lice i umiva hladnim čajem od kamilice, a istrlja se kockicom leda u dvominutnom trajanju. Posle toga primenjuje se hranljiva krema.
10. Maska sa žumancem i maslinovim uljem. Umuti se u jednoličnu masu žumance sa supenom kašikom tečnog meda i kafenom kašičicom glicerina, a tome se doda kafena kašičica maslinovog ulja. Ova smeša se stavlja na očišćeno lice i vrat i ima izvanredno hranljivo dejstvo. Maska se skida hladnim čajem od kamilice, a lice se posle istrlja kockom leda napravljenom od čaja od kamilice. Kožu pustiti da se sama osuši. Posle ovog tretmana koža će upiti dvostruku količinu hranljive kreme.
11. Losion od meda. 100 g meda se pomeša sa 25 ml alkohola, malo glicerina i 200 g destilovaane vode, a tome se doda i malo limunovog soka. Odmah je spreman za upotrebu. Preporučuje se za aknoznu kožu, jer ima antibiotsko delovanje. Može se primeniti još jednostavnija smesa od litre destilovane vode ili kišnice i dve supene kašike meda. Tom vodom se svakodnevno tamponira lice i vrat, jer to hidrira i hrani kožu.
12. Polenov prah sa medom. U čašu kišnice ili destilovane vode doda se puna supena kašika meda, pa se u tom zasićenom rastvoru, navlaži gaza i od nje naprave “komprese” za lice i vrat, koje se drže po 10-15 minuta. Ovakve komprese razmekšaju rožnati sloj kože koji je posle toga vrlo propustljiv za preparate na bazi cvetnog praha (polena). Polenov prah se u porculanskoj posudi dobro izgnječi ili pomeša sa medom u odnosu 1:3 u korist meda. Ta smesa se doda hranljivoj kremi u količini za jednokratnu upotrebu. Smeša se nanosi na pripremljeno lice i vrat i ostavi da stoji 20 minuta. Posle aplikacije smeša se odstranjuje zasićenim rastvorom meda, koji je korišćen i pre nanošenja smeše. Na kraju se lice obriše tamponom navlaženim u čaju od zove (od čega se stavljaju i oblozi za oči u toku tretmana).


Ovakav tretman se preporučuje deset puta, ponavljajući ga svaki 5 dan. Nakon celog tretmana koža lica i vrata će se vidno popraviti i bolje će upijati kozmetičke preparate. Brže će se i obnavljati, što obezbeðuje glatku i nežnu površinu. Potkožni mišiči imaju bolji tonus usled bolje ishranjenosti. Boja kože se takoðe popravlja, postaje svetlija i svežija. Ovaj tretman deluje i na odstranjenje otrova iz kožnog tkiva, što direktno podmlaðuje kožu.

Komentari