U našem organizmu postoje loši i dobri mikroorganizmi. Oni prvi izazavaju razne bolesti a dobri saraðuju sa odbrambenim sistemom i izbacuju iz organizama loše mikroorganizme.

Probiotici su mikroorganizmi, takozvane dobre bakterije,

koje povoljno utiču na zdravlje ljudi. Većina njih živi u uglavnom u našim crevima. Oni stimulišu imunološki sistem i čine zdravima organe za varenje. Unos probiotika se može uvećati preko namirnica kao što su jogurt, kefir i sirevi. Ima ih i u poznatim makrobiotičkim proizvodima, tempehu i misu. Namirnice koje pojačavaju dejstvo probiotika su razni začini, čajevi, crveno vino i jabuke.

Probiotici su korisni svima, a posebno pušačima i onima koji jedu brzu hranu.Uzimanjem probiotika putem hrane ili kao suplementa preokrenućete štetne efekte antibotika (koji ubijaju i loše i dobre bakterije) i sprečićete razvoj štetnih bakterija.
Najpoznatije dobre bakterije kao što su Laktobacilus i Bifidus mogu da proizvedu različite antimikrobne agense koji se bore protiv velikog broja loših bakterija, kao što su salmonela, stafilokokus, šigela i ešerihija koli.

Probiotici imaju povoljan učinak kod proliva, intolerancije laktoze, alergija, infekcije mokraćnih kanala, visokog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.Bakterije mlečne kiseline ili probiotici koriste se u prehrambenoj industrili u pripremi jogurta, sira, kefira, kobasica i kiselog kupusa. Ove fermentisane namirnice su vredni izvori probiotika - dobrih bakterija, mada se probiotici mogu kupiti i u apotekama u vidu kapsula, tableta...
Komentari