Lufa ili Ridge tikva je izuzetno popularno povrće u afričkim, azijskim i arapskim zemljama. Poznata je i po drugim imenima kao što lufa sunđer, luffa, turai, turiya, Tori itd.


Lufa se gaji kao puzavica u bašti ili u većoj saksiji napunjenoj smešom plodne zemlje u razmeri 3:2:1. Redovno se zaliva i gaji bez hemijskih preparata za zaštitu. Na jednoj vreži može biti 3 do 5 plodova oblika većeg krastavca dužine od 30 do 50 cm a prečnika od 5 do 10 cm.


U jesen plodovi iz zelene preðu u žutu boju, onda se beru i oljušti im se kora kao kod banana. Onako vlažni i sočni stave se na sunce ili drže u toploj sobi da se suše 7 dana.


Osušeni plodovi se preseku na pola i istresu semenke koje se nalaze u unutrašnjim kanalima. Osušeni plodovi imaju mrežastu strukturu kao da su pleteni sa 1000 metara niti konca.


Lufa se za kućnu upotrebu koristi kao ekološki sunðer za kupanje, pranje posuða i dr. Ne prima nikakve mirise i traje više meseci. Nakon upotrebe se mora držati čista odnosno, treba je dobro isprati od sapuna i soli i ostaviti da se suši na vazduhu da ne privuče mikroorganizme i buð.


U medicinske svrhe lufa je dobra protiv zatvora zbog celuloze koju sardži i pomaže u lečenju hemoroida, a snižava i nivo šećera u krvi.
Lufa se koristi za lečenje šećerne bolesti, tako što se iseče režanj mesa (mreže) lufe veličine šibice i kuva u 300 ml vode. Pije se 2 do 3 puta dnevno, pre jela.


U kozmetičke svrhe dobra je kao piling za kožu tela jer čini kožu glatkom.
Zbog velike sadržine vode i malo masnoća spada u niskokalorično povrće (u 100 grama ima samo 60 kalorija) i dobra je za brzu dijetu.

Komentari