Kod ove dijete važno je konzumirati više hrane, tj. unositi više hranljivih sastojaka nego što se potroši energije, da bi se od viškova izgradilo masno tkivo i tkivo mišića i drugih organa.

Mleko i jaja, kao i maslac glavni su predstavnici hrane za gojenje.


Prvenstvo imaju hranljivi sastojci sa visokom kaloričnom vrednošću, a to su:


1. masti (maslac, ulja, svinjska mast, slanina).


2. ugljeni hidrati (brašno, testa, pirinač, šećer, voće).


3. Belančevine (meso), kao i voće i povrće radi unošenja soli i vitamina i poboljšanja apetita.


Drugi uslov je da hrana bude lako svarljiva. Hranu uzimati u manjim obrocima i češće. Dnevni meni podeliti na pet manjih uravnoteženih obroka. Sat ili dva pred spavanje trebalo bi uzeti i šesti manji i lakši obrok.


U dijeti za gojenje masti čine 30% celokupnog dnevnog energetskog unosa, i to nezasićene masne kiseline (najviše ih ima u maslinama i maslinovom ulju, semenkama i koštunjavom voću). Belančevine treba da budu zastupljene sa 40% dnevnog jelovnika, a ugljeni hidrati 30%.


Znači treba jesti beli hleb, testa od belog brašna, keks, pirinač, sve vrste masnog mesa, jaja. Meso pržiti na maslacu ili služiti preliveno uljem. Majonez je takođe dobar zbog visoke energetske vrednosti. Krompir, pasulj, sočivo i grašak kao namirnice bogate skrobom i sve salate od svežeg povrća se takođe preporučuju. Konzumirati med, čokoladu, džem, ali ne na prazan želudac. Zatim, piti sokove sa dodatkom šećera, čokoladno mleko, orahe i lešnike. Naravno i masni sirevi su neizostavni u ovoj dijeti.


Posle obroka treba se odmarati. Naravno i pozitivan stav je osnova svake dijete.


Sport igra ključnu ulogu u procesu gojenja, tako da treba i njega uključiti, ali naravno uz pojačanu ishranu.

Komentari