Jabuka (Malus communis) je najrasprostranjenije kontinentalno voće. Smatra se da je potekla sa Himalaja. Gaji se od davinina, još 1000 godina pre nove ere.


Uzgaja se na preko 5 miliona hektara u svetu, a poznato je oko 10.000 sorti jabuka. Može biti kisela ili slatka, a po obliku okrugla, šiljata ili pljosnata. Po boji, jabuke mogu biti crvene, žute ili zelene, a po glatkoći sjajne i hrapave. Najpoznatije sorte su: zlatni delišes, jonatan, ajdared, crveni delišes i greni smit.


Jabuke nam svojim osvežavajućim ukusom prijaju u svako godišnje doba. A zbog izuzetnog sadržaja vitamina i minerala čine naš organizam zdravim. U svom sastavu jabuka sadrži pektin koji u želucu stvara osećaj sitosti. Pored toga sadrži i fruktozu,šećer koji zadovoljava želju za slatkim, a da pri tomene menja koncentraciju glukoze u krvi. Pektin iz jabuke povoljno deluje na probavni sistem.


Jabuke se jedu sirove, sušene, pečene, kuvane ili preraðene u obliku sokova, džemova ili marmelada.


U 100 g ploda ima oko 47 kalorija. Pored toga jabuke su bogate mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima. Što grama jabuke sadrži oko 6 mg vitamina C, 7,2 mg kalcijuma, 115 mg kalijuma, 4,3 mg magnezijuma, 7,2 mg fosfora i 2 g vlakana. Zbog ovako dobrog sadržaja jabuke se propručuju svima a najviše bolesnima od anemije, gojaznosti, reume, zamora, nesanice, glavobolje, opstipacije, gušavosti i lupanja srca. Jabuka bez kore ili kuvana preporučuje se obolelima od žuči, čira na želucu i bolesti debelog creva.
Jabuke su dobre za negu zuba. Najbolje ih je jesti sirove i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke čiste zubi voćnim sokom iz jabuke, a i cela usna šupljina. Protiv anemije svako jutro na gladan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od limuna, kašikom meda i kašičicom soka od drenjina ili bokvice.


Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od dijareje, gastritisa i ulkusa.


Nutriconisti savetuju da godišnje pojedemo oko 40 kilograma jabuka, pa čak i više. Jer jabuke, pored ostalog, olakšavaju probavu, jačaju odbrambeni sistem organizma, sprečavaju taloženje masti i štite od raka.


Jabuke je najbolje jesti pola sata pre obroka ili nekoliko sati posle, jer jabika pojedena sa hranom koja sadrži masti i belančevine ostaće u želucu nekoliko sati, pa će njena svojstva izgubiti delotvornost.


 
Komentari