Pravilna ishrana utiče na psihofizičku kondiciju i raspoloženje dece


Zdrava ishrana u porodici omogućava pravilniji fizički i duhovni razvoj dece.
Dečja ishrana treba da bude raznovrsna a začini moraju biti u umerenim količinama. Pravilna ishrana blagotvorno deluje na mentalno zdravlje i koncentraciju deteta.


U školskom uzrastu najvažnije je da obroci budu sastavljeni od različitih vrsta namirnica, i usmereni na potrebe deteta bez obzira na njegove želje, jer potrebe su jedno a želje nešto drugo.


Veoma je važno da deca unose hranu u odgovarajućem sastavu i količinama, nedostatak ili preterana količina sastojaka koji se hranom unose mogu izazvati nepovoljne posledice.
Ishrana dece može biti nepravilna, nedovoljna ili preobilna. Najčešći poremećaji kod dece predškolskog i školskog uzrasta su anemija, zubni karijes, gojaznost i neuhranjenost.


Porodična ishrana je često nepravilna tj. ne obezbeðuje dovoljno unošenje najneophodnijih sastojaka; Zatim, obroci nisu pravilno rasporeðeni a i kulinarska obrada može biti loša pa zbog toga namirnice gube mnogobrojne dragocene materije.


Višak vode dete izbacuje mokraćom. Više vode potrebno mu je leti i kada je fizički aktivnije. Nedovoljan unos vode ne može se nadoknaditi drugim sastojcima hrane.


U toku dana deca treba da imaju ukupno tri obroka - doručak, ručak i večeru i uz to dve užine. Poželjno je da dete svakog dana jede bar približno u isto vreme.
Glavni obroci treba da budu rasporeðeni tako da ima vremena da se hrana pravilno svari i dete ogladni. Doručak oko 7,30, užina oko 10 časova, ručak oko 13,30, užina oko16 časova, a večera oko 19,30.


Užina može biti sveže voće ili sok bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati jer smanjuju apetit.
Doručak je veoma važan u ishrani školske dece jer jako utiče na koncentraciju i raspoloženje. To su namirnice sa dosta ugljenih hidrata kao što je integralni keks, musli, mleko, crni hleb, jaja, mladi sir, jogurt, voćni kašasti sok...
Ručak obavezno treba da se sastoji od supe, salate od sirovog povrća, mesa i dr. A večera treba da je lagana i hranljiva sastavljena od: čorbe od povrća, zelene salate, sojinog mleka ili jogurta i sl.
Komentari