Tajne dragog kamenja i metala - amajlije i talismani


Još u praistoriji čovek je pravio amajlije i talismane koje je uključivao u magijske obrede. Tim amajlijama pokušavao je da privuče pozitivne uticaje, a udalji od sebe one negativne.


Kamenje se milionima godina stvara na ovoj našoj planeti, verovatno zbog toga je ono za ljude simbol večnosti.Posebno mesto zauzimaju drago kamenje i plemeniti metali.


Svaki kamen bez obzira da li to običan belutak, komad stene ili retki dragi kamen - poseduje posebnu energetsku moć. Stručnjaci kažu da kamenje predstavlja samu suštinu života. Oni smatraju da nevidljivo titranje u unutrašnjosti kamena, u kombinaciji sa igrom svetlosti deluje lekovito na telo i dušu. Kamen preuzima sve štetne signale, pretvara ih u pozitivne i tako uspostavlja ravnotežu u organizmu, aktivira naša unutrašnja samoisceljenja a stres i nemir u duši brzo nestaju.


Ako uzmete kamen i on se u vašoj šaci brzo zagreva ili čak osetite strujanje kroz prste, to je signal da je onaj pravi. Ako kamen ostane hladan znači da nema neki poseban uticaj na vas.


U astrologiji svakoj planeti i svakom sazvežðu priprisuje se odreðeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava i koncentriše odreðene osobine, u skladu sa onim ko je roðen u odreðenom horoskopskom znaku. Treba napomenuti da je i moderna nauka, u odreðenim slučajevima, morala da prizna kako su takozvane okultne vibracije dragog kamenja realnost.


Poludrago kamenje emituje pozitivnu energiju, a negativnu sakuplja iz okoline, pa ga zato treba redovno čistiti. Najbolje ga je držati nekoliko minuta pod mlazom hladne vode a zatim ga staviti na prozor da se osuši na suncu. Tako će kamen ponovo povratiti svoju energiju.


Ako nosite nakit od kristala celog dana, skinite ga uveče i odložite što dalje od sebe, tako će se on napuniti pozitivnom energijom.


Nemojte nikada dozvoliti nekome da dira vaše kristale. Svaki kristal bi trebalo očistiti pre upotrebe. Potopite kristal u šolju morske soli rastvorene u jednoj četvrtini pročišćene ili izvorske vode u staklenoj posudi. Držite potopljeno od 15 minuta do celog dana, zavisno od toga koliko je ljudi dodirivalo kamen. Isperite hladnom vodom i osušite pamukom ili svilom.


Najbolje dejstvo kamen postiže kada se stavi na bolno mesto. Svega pola sata dnevno biće dovoljno. Postoji mnoštvo raspoloživih informacija koje opisuju koji kristali i koje drago kamenje je dobro za lečenje odreðenih boljki ili za sprečavanje odreðenih stanja.


Akvamarin - je dragi kamen, a njegova zelenkastoplava boja odgovara osobama roðenim u znaku Škorpije ili Bika. Podstiče vrenost i koristan je kod zapaljenja grla, creva i jetre.
Koral - Ima ga u Australiji, Sredozemnom moru, Japanu. Crveni odgovara škorpiji (štiti od infekcija, oboljenja krvi i crne magije), ružičasti odgovara biku (oslobaða telo otrova, ublažava bolove kostiju), beli je dobar za vagu (čuva od koštanih oboljenja, karijesa, paradentoze) a crni odgovara jarcu (prodire duboko u telo i leći tumore, katare). Koristi se kao nakit. Prazni se jednom mesečno u morskoj soli ili slanoj vodi.
Kuncit- boje ružičaste do svetloljubičaste, proziran, stakleno sjajan. Ružičasti čuva srce i krvotoke. Ljubičasti harmonizuje rad štitne žlezde, dovod krvi u mozak.
Krizopras - je svetlozelene do jabučnozelene, proziran je. Odgovara raku, devici i škorpiji. Dobro deluje na srce. Pomaže kod impotencije. Povoljno deluje na psihu.
Dijamant - je dragi kamen koji odgovara roðenima u znaku Bika i Škorpije. Smatraju ga najmoćnijom amajlijom. Simbol je sreće. Kaže se da otklanja svaki negativan uticaj ako se nosi na levoj strani tela, na koži.
Rozenkvarc je pogodan za emotivno lečenje.
Ametist je poznat kao "dobročini" kamen. Kristali ametista poboljšavaju raspoloženje, dobri su za glavobolje, protiv histerije i nervoze.Bakar ovaj plameniti metal pogodan je za ljude roðene u znaku Vage i Bika. Narukvica od bakra posebno je dobra za otklanjanje reumatizma zglobova.
Ćilibar je dobar za osobe roðene u znaku Lava, ali ima nepovoljan uticaj na roðene u znaku Bika. Nošenje ogrlice od ćilibara, po antičkom verovanju, zaštita je od bolesti.
Granat - kamen crvene ili ružičaste boje. Na Istoku je to najrasprostanjeniji talisman i smatraju ga simbolom vernosti. Posebno odgovara osobama roðenim u zanku Device, a nije preporučljiv roðenimau znaku Bika.
Hematit (krvavi kamen) je kamen zelenkaste boje i protkan je purpurnom bojom. Donosi sreću roðenima u znaku Škorpije i Bika i ne preporučuje se Rakovima. On podstiče hrabrost i štiti od opasnosti, posebno u ratu. Takoðe zaceljuje rane.
Koral je kamen dobar za ljude roðene u znaku Bika i Škorpije i koristi se kao odbrana od uroka. Odlična je amajlija i za decu.
Lazurni kamen duboke je azurne boje i pogodan je za osobe roðene u znaku Vage. Produbljuje ljubav i prijateljstvo a koristi se i protiv kožnih oboljenja, anemije, epilepsije, moždanog udara i svih srčanih bolesti.
Malahit je kamen intenzivne zelene boje. On uliva nadu i spokojstvo a odgovara ljudima roðenim u znaku Jarca.
Oniks je crne ili tamnomrke boje sa belim žilicama. Ovaj kamen je povoljan za osobe roðene u znaku Jarca. Meðutim, on ima nepovoljne uticaje na roðene u znaku Bika i Vage, i navodno izaziva i pojačava depresivna stanja, košmare i razdražljivost.
Opal - je dragi kamen šarenkastog izgleda. On daje nadu i spokojstvo roðenima u znaku Vage i Bika.
Rubin - dragi kamen svetlucave crvene boje. Naročiro odgovara osobama roðenim u znaku Jarca i podstiče ljubavna osećanja. Može da prouzrokuje kod osetljivih osoba nesanicu i nervozu.
Smaragd - zelene je boje i uliva mir. Pogoduje roðenima u zanku Raka. Imalekovito dejstvo na čulo vida, nerve i pamćenje.
Safir - je providne azurnoplave boje i simbol je ravnoteže i mudosti. Odgovara roðenima u znaku Bika i Jarca.
Selenit - svojim plavičastim prelivimadonosi sreću zaljubljenima. Odgovara ljudima roðenim u znaku Raka.
Srebro - je najčistiji i najfiniji metal povoljno utiče na one roðene u znaku Device, Raka, Blizancima i Ribama. A služi kao zaštita od bolesti i briga.
Topaz - ovaj providni žuti kamen odgovara osobama roðenim u znaku Strelca. Podstiče sreću u ljubavi i odlična je amajlija od uroka.
Tirkiz - je azurni kamen i povoljno utiče na roðene u znaku Bika. Simbol je ljubavi i bogatstva. Pridaje mu se značenje kamena sreće. Tvrdi se da obuzdava svaðe i učvršćuje prijateljstva, deuje protiv astme, nesanice i nervnih bolesti.
Žad - je kamen jarkozelene boje i povoljno utiče na roðene u znaku Device, a ne propručuje se osobama roðenim u znaku Strelca i Blizanaca. On razvija borilačku energiju i želju za afirmacijom. Utiče na izlečenje bolesti bubrega, očiju i poremećaja u varenju.
Zlato - plemeniti metal posvećen je ljudima roðenim u znaku Lava. Smatra se da ima povoljno dejstvo na izlečenje žutice.

Komentari