Ishrana trudnice ne treba da se razlikuje od ishrane pre trudnoće pod uslovom da je ishrana bila normalna i da se trudnoća razvija bez komplikacija. Od početka do kraja trudnoće obroci treba da budu količinski mali, ali česti.

Trudnica treba da izbegava jela koja nadimaju (kupus, pasulj, grašak), zatim začine i alkoholna pića. Treba dnevno piti oko 1/2 l mleka. Posle obroka obavezno je ležanje najmanje 1/2 sata. Večera bi trebalo da bude laka. U ishrani treba obezbediti dovoljno vitamina A i D, koji su potrebni za razvijanje deteta. Za unošenje gvožða treba da uzima povrće i salate.


Mokrenje i stolica moraju biti uredni. Ako se javi zatvor, treba svakog jutra da popije čašu hladne vode dok je još u krevetu, a za doručak med i maslac, kompot, sveže voće.

Povraćanje je često u trudnoći. Preporučuje se doručak u krevetu, i da posle svakog obroka ostane u postelji bar 1 sat.


U drugoj polovini trudnoće prestaju tegobe i trudnica dobija jači apetit, što ne znači da joj treba dozvoliti da se ugoji, u tom periodu ne sme da dobije više od 350-400 g nedeljno.

Tada je važna dijeta i treba zabraniti slanu hranu, ograničiti masti, a meso uzimati samo kuvano. Preporučuju se testa i dosta slatke hrane.

Potrebno je kontrolisati mokraću u početku trudnoće jedanput mesečno, a u drugoj polovini češće, jer mogu oboleti bubrezi. Lako povišenje pritiska se može javiti, ali ne treba da preðe 140.
Komentari