Uz skupe članarine u teretanama i fitnes centrima, dijetalne pilule, posebnu dijetalnu hranu i razne sprave za vežbanje, mršavljenje može da bude skupo i da oduzme mnogo vremena. Međutim, kada se pojednostavi proces mršavljenja ,sve se svodi na odnos izmedju unosa kalorija i potrošnju kalorija. Unoseći manje kalorija nego što je vašem telu potrebno nateraćete ga da koristi višak masti iz sala za energiju a rezultat toga će biti gubitak težine. Smanjenje unosa kalorija i povećanje potrošnje kalorija nije skupo a daće brze, rezultate koji ne koštaju ništa.

Sve što je potrebno da povećate potrošnju kalorija je dobar trening - a sigurno je da imate višak kilograma jer niste baš mnogo fizički aktivni. Jedna od najboljih vežbi za sagorevanje kalorija je preskakanje konopca. Prosečna osoba od 80 kilograma sagoreva oko 860 kalorija na sat preskakanjem konopca.Ako nemate konopac ili niste vešti u preskakanju,možete ga zamisliti i oponašati vežbu kao sa konopcem, efekti će biti približni. Osoba od 80 kilograma laganim trčanjem 7 do 8 kmh sagoreva oko 600 kalorija po satu, a aerobik sagoreva oko 530 kalorija po satu . Planinarenje, ples , brzo hodanje, biciklizam, penjanje uz stepenice i druge vežbe takodje sagorevaju značajnu količinu kalorija. Čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci i druge teške vežbe pored toga što pomažu sagorevanje kalorija pomažu i izgradnju mišića a imati više mišića znači da sagorevate više kalorija u stanju mirovanja.Izgradnja mišića je stoga veoma važna za trajno održavanje željene težine i sprečavanje ponovnog debljanja u budućnosti.

Morate konzumirati manje kalorija nego što je vašem telu potrebno da bi smršali.Nutricionista može najbolje odrediti optimalan broj kalorija za vaš lični program mršavljenja.Postoji i jednostavna metoda za grubu kalorijske potrebe na osnovu telesne težine . Da biste pronašli svoj dnevni kalorijski cilj za mršavljenje, pomnožite svoju težinu sa 25. Na primer , ako ste teški 80 kilograma , vaš cilj će biti unos od 2000 kalorija.Bez obzira na vaš dobijeni broj , 1.200 kalorija dnevno je najniži bezbedan unos. Da biste pratili unos kalorija i da biste smršali , evidentirajte kalorije u svakoj hrani i piću koje pojedete svakog dana u beležnici . To je jako dosadno u početku i potrebno je više dana da se navikne, ali to će pomoći da smršate brzo i efikasno.

Jednostavna kuvana jela su obično jeftinija od kupovine gotove hrane, a takođe su mnogo bolja za vaše ciljeve mršavljenja. Neka se najveći broj vaših obroka bazira na nemasnom mesu, voću, povrću, mahunarkama i integralnim žitaricama.Nije tajna da su ovakva jela višestruko jeftinija od onoga što kupujemo u restoranima brze hrane i pekarama a treba znati i da su zdravija, da ne sadrže prazne kalorije koje dovode do stvaranja sala. Ako je potrebno da uštedite vreme , kuvajte jela u većim količinama a zatim ih koristite za nekoliko dana.

Harvardska škola za javno zdravlje preporučuje celodnevnu aktivnost svima koji žele da smršaju.Svaka akcija i svaki pokret koji napravite sagoreva kalorije, a što više kalorija sagorevate, brže ćete smršati. Neki od načina da se poveća aktivnost uključuju ljuljanje ruke kada hodate, češće čišćenje kuće, igrajanje se kućnim ljubimcima ili decom ,hodanje u mestu i hodanje po kući . Ove male promene će napraviti veliku razliku , a neće vas koštati ni dinar.

Komentari