Od ukupno uzetih porcija tokom dana mozak "pojede" petinu, a ako mu ne dajete ono što mu treba i ako ga ne vežbate dovoljno bićete zaboravni i senilni i pre starosti.

Da li ste zaboravni i treba li vašem mozgu podsticaj? U poznijim godinama manje ili više registruje se da mozak "usporava" uvek kad smo pred intelektualnim izazovom. I umor i iscrpljenost utiču na moždanu kondiciju, ali srećom ima leka. Osim što "funkcija razvija svaki organ", pa u tom smislu opteretite mozak da stalno radi i uči, postoji i - hrana za memoriju. Od ukupno uzetih porcija tokom dana mozak "pojede" petinu!

U pojedinim namirnicama nalaze se nutritijenti koji sivoj moždanoj masi obezbeduju potrebne supstance ako ih ne dobija iz svakodnevne ishrane - vitamine B, antioksidante, esencijalne masne kiseline...

Nauka potvrđuje da mozak troši čak 20 % kiseonika i nutrijenata unesenih ishranom.Vitamini iz grupe B su bitni za sintezu neurotransmitera, prenosilaca neuro signala, a vitamini C i E su antioksidanti koji štite moždane ćelije. Kad mozak nema dovoljno "svojih" hranljivih sastojaka, opadaju koncentracija i pamćenje. I kad čovek jede dovoljno voća i povrća, žitarica i, recimo pivskog kvasca (najbolji izvor vitamina B) može da dodje do manjka vitamina. Da bi mozak dobro funkcionisao neophodni su mu i šećer i neke masti ,naročito višestruko nezasićene masne kiseline iz ribe i morskih plodova.Glukoza nastala iz svih vrsta šećera hrani ćelije. Za sada se ne zna tačno da li se mozak zaista služi svim supstancama koje mu pružamo hranom, ili ima i neiskorišćenih koje izbacimo prirodnim putem. Za moždano zdravije i kondiciju važno je i da li ukupno imamo zdravu ishranu, da li se dovoljno krećemo, a nije nevažno ni koliko se odmaramo.

Nauka je takode došla do zaključka da se ne gubi pamćenje zbog starosti, već što ne koristimo dovoljno mozak. Kao i kod fizičke aktivnošću: ako se manje krećemo, zglobovi su nam ukočeniji, a mišići slabiji. Vežbajte zato i mozak kao i mišiće.

Ovo su najbolje namirnice za vaš mozak koje morate imati u ishrani...

Soja
Lecitin iz sojinog zrna povezuje se sa vitaminima iz grupe B i podstiče intelektualnu sposobnost.

Jaja
Sadrže fosfolipide, odnosno višestruko nezasićene masne kiseline, dobre za mozak, ali su, na žalost, vrlo loše za srce i krvne sudove.

Riba
Bogata je fosforom i kombinuje se sa ženšenom u nekim preparatima dodati su i vitamini B1, B2, B6, B9, B12, C i E, magnezijum, ginko, fosfolipidi i esencijalne masne kiseline.

Žen-šen
Ovaj koren, prema vekovnoj tradiciji, povećava koncentraciju i memoriju, jer stimuliše sintezu ribonukleinske kiseline koja određuje medućelijsku razmenu materija i informacija.

Orasi
Jezgro oraha je kocentrat svih sastojaka potrebnih mozgu - selena, magnezijuma, vitamina B1, proteina, odnosno aminokiselina, natrijuma, fosfora, vitamina E, esencijalne masne kiseline... Ali, veće količine goje!

Komentari