Iako se recimo hranimo najkvalitetnijim namirnicama koje su organski proizvedene na nezagađenom planinskom zemljištu, ako ih ne kombinujemo kako treba možemo imati više štete nego koristi za naše zdravlje.
Namirnice koje sadrže proteine kao što su: meso, riba, jaja, sir, mleko i mlečni proizvodi najbolje je kombinovati sa povrćem (osim sa krompirom i mahunastim povrćem). One namirnice koje sadrže skrob kao što su: krompir, žitarice i proizvode od žitarica dobro je kombinovati sa voćem (osim onog brzo fremetirajućeg kao što je: bobičasto voće, jagodičasto, šljive, trešnje, kruške, dinje, lubenice, breskve).
Treba izbegavati kombinovanje orašastih plodova i mesa, ili jaja i mesa, sira i orašastih plodova, sira i jaja, mesa i mleka, jaja i mleka, jer svaka proteinska namirnica zahteva različitu količinu sokova za varenje, kao i različito vreme njihovog lučenja.
Voće je najbolje jesti ujutru na prazan stomak u malim količinama, jer u većim količinama fermentira, i pokvari se u želucu naročito kad je grožđe u pitanju i tako postane otrov za organizam. Jutarnji unos voća u organizam važna je stvar u ishrani. Tri ploda za jedan obrok trebalo bi da zadovolje potrebe odraslog čoveka. Ukoliko se u istom obroku kombinuju džem, med i slatko voće sa žitaricama, hlebom, krompirom i sl., može doći će do procesa fermentacije. Voće treba da se jede kao poseban obrok. Popodne možemo unositi svoju uobičajenu hranu.
Suvo voće i koštunjavi plodovi mogu da se mešaju u istom obroku. Najbolji način čišćenja unutrašnjih organa i krvotoka je svakodnevni unos sirovog, neprerađenog organskog voća koje treba jesti ujutru - samo voće sve do podneva. Voće će očistiti organizam pa neće biti važno šta ćemo uneti u narednim obrocima tokom dana. Važno je unositi samo jednu vrstu voća odjednom i to u mnajoj količini. Treba praviti razmak oko pola sata od jednog do drugog unosa, kako bi organizam pravilno preradio unešeno voće.
Vodu ne treba piti tokom obroka. Najbolje je piti samo običnu vodu 20 minuta pre obroka ili 3-4 sata nakon obroka. Voda se dobro kombinuje sa medom i svežim voćem.
Uz obroke koji sadrže proteine, treba jesti što više sveže salate, jer povrće pomaže varenje teško svarljivih proteina. Hleb, krompir, pirinač i druge žitarice mogu da se mešaju u istom obroku, jer imaju sličan i proces varenja. Dobro je kombinovati recimo palentu sa maslinovim uljem. Svakodnevo pojedite nekoliko oraha. Glavni izvor belančevina neka vam budu orasi, umesto mesa.
Jedna šaka oraha ili semenja suncokreta ili bundeve kao samostalan obrok. Preporuka je da se uzima u kasno popodne ili rano uveče kao zadnji obrok dana, kako bi se do jutra sasvim preradio i asimilovao. Mleko uzimati između obroka.
Masnoće u manjim količinama dodavati hrani nakon pripreme, a ne tokom nje i da ne treba ih unositi zajedno sa belančevinama.
Ako jedemo jednu vrstu povrća, brže ćemo se zasititi nego kada jedemo dve vrste povrća. Raznovrsnost hrane je okidač za proždrljivost i prejedanje.
Važno je ograničiti unos soli i drugih začina jer menjaju čulo ukusa i usporavaju proces varenja hrane, a može da dovede do oboljenja bubrega, mokraćne bešike, srca i krvnih sudova. So izaziva zadržavanje vode u tkivima, izlučivanje kalicijuma i oštećenje sluzokože sistema za varenje. Natrijum potreban organizmu možete nadoknaditi iz cvekle, šargarepe, belog luka...
Jedite samo kada ste opušteni jer neprijatna osećanja i razgovori tokom jela remete proces varenja. Budite svesni onoga što jedete i kako jedete - sažvaćite svaki zalogaj barem 20 puta. Ne pričajte dok jedete.
Izbegavajte da pijete vodu tokom jela ili ako morate popijte koji gutljaj tople vode. Voda pre i posle jela remeti varenje. Pre obroka vodu piti bar 15 minuta pre. Nakon voćnog obroka piti vodu posle pola sata. Posle obroka bogatog belančevinama vodu piti nakon 4 sata, a posle obroka bogatog skrobnom hranom piti vodu nakon 2 sata. Doručkujte oko 9 sati.
U ishrani je preporucljivo i gladovanje. Ako ste gladovanjem i pravilnom ishranom očistili organizam uz fizičku aktivnost ćete još više ojačati svoje telo i skinuti višak kilograma. Preporučuje se jednodnevno gladovanje ili post tokom nedelju dana. Nutricionisti tvrde da se četvorodnevnim gladovanjem izlučuje sva suvišna so iz organizma i telo se rešava masnih naslaga
Ipak, treba se konsultovati sa svojim lekarom jer gladovanje ukoliko bolujete od nekih bolesti može biti štetno.


Komentari