Na slici klice od semena lucerke - lako se proizvode!


Klice pasulja, lucerke, soje, pšenice, kukuruza šećerca, suncokreta, graška, nauta, rotkve, i kupusnjače možete sami da uzgajate i uživate dok bukvalno rastu pred vama. Možete ih uzgajati bilo gde u stanu i ubrati kad vam zatrebaju.

Klice su idealna dijetetska hrana. Mogu se jesti blago začinjene kao meze, dodati varivima, kombinovati sa raznim vrstama svežeg ili barenog povrća, mesom, ribom, pa i voćem.
Sveže klice se, osim salatama, dodaju i raznim kuvanim jelima, varivima, supama, sosovima i hlebu. Neki klice žitarica stavljaju i u pecivo, a pečeni naklijali pasulj u kolače, torte i druge slatkiše...
Neke se mogu konzumirati presne, a neke bi trebalo kratko obariti, odnosno dodati kuvanim jelima minut pre serviranja.

Klice jačaju otpornost organizma, ublažavaju tegobe bolesnika i pomažu ozdravljenje tela i duše (depresivna stanja).


Najhranjivije su klice mahunarki: sojine klice sadrže 40 % proteina, lucerke 35 %, a nekih vrsta pasulja oko 25 % proteina, i odlikuju se izuzetno niskom kalorijskom vrednošću.


Proizvodnja klica od mahunarki

1. Potopiti i ostaviti preko noći, kašiku semenki ili 1/3 šoljice mahunarki u 1 l mlake vode.

2. Sutradan isprati semenke u mlakoj vodi i dobro ih ocediti. Staviti u teglu od 1 litre, zatvoriti gazom i ostaviti na mračnom mestu.

3. Svakog dana ispirati semenke dvaput dnevno i dobro ocediti.

4. Trećeg dana klijanja, sve semenke koje nisu proklijale pašće na dno kada teglu napunite mlakom vodom. Klice koje si proklijale dići će se na površinu, pa ih treba izvaditi cediljkom.

5. Klice mungo pasulja, soje i sočiva spremne su za jelo već trećeg dana. Pšenica se upotrebljava trećeg dana, a klice alfalfe mogu se upotrebiti tek posle 5 dana.

6. Kada su spremne za upotrebu potopiti ih u hladnu vodu da odbace ljuspice. Ocediti klice, staviti ih u posudu, poklopiti i držati u frižideru.

7. Da bi povećali hranljivost i prolepšali izgled nekoliko sati pre stavljanja u frižider treba ih izložiti sunčevoj svetlosti.


Proizvodnja pšeničnih i drugih klica


Uzeti 100 g pšenice, oprati je u hladnoj vodi, potopiti u teglu sa vodom i zatvoriti čistom gazom. Ostaviti da odstoji 12 sati, a zatim procediti i staviti na keramički tanjir.
Ostaviti tako oko 30 sati na sobnoj temperaturi i povremeno (2-3 puta dnevno) poprskati vodom kako bi konstantno bila vlažna. Poslednji dan staviti na sunce da bi klice dobile lepu zelenu boju.
Kada klice izrastu oko 5 mm, oprati ih vodom i ocediti. Nakon toga se mogu jesti ili koristiti za pripremu raznih jela-supa, hleba, namaza i kolača.
Postupak je isti i za klice drugih žitarica, semenki i mahunarki, samo što proces natapanja i klijanja traje kraće ili duže.


Kaša od osušenih izdanaka
Pomešati 1,5 šoljicu pšeničnih klica, 3/4 šoljice zobenih pahuljica, 3/4 sušenih heljdinih klica, 1/4 šoljice samlevenih klica raži. Sve sastojke dobro izmešati, preliti mlekom ili prirodnim voćnim sokom i poslužiti za doručak.
Komentari