Ako imate masnu kožu, onda su vam pore proširene, a nos i čelo se često sijaju. Ali, ako vam se koža posle umivanja zateže i oko očiju se rano pojave bore, onda vi imate suvu kožu. Pored ova dva osnovna tipa postoji i mešoviti tip kože.
Za pravilnu negu koja će dati zadovoljavajuće rezultate potrebno je, prema tipu kože, izabrati odgovarajuće preparate za negu lica.

Da bi koža lica mogla da primi krem i da bi se dejstvo primetilo, pore moraju biti savršeno očišćene od prašine, šminke i znoja. Krem na lice treba uvak nanositi kružnom pokretima i nikada se koža lica ne sme pritiskati, jer koža već od 25-te godine gubi elastičnost.

Dakle, za svaku ženu koja želi da što duže zadrži glatku i elastičnu kožu lica, prva obaveza mora biti detaljno čišćenje kože i to ujutru i uveče.

Prvo se mora početi sa mlekom za čišćenje (mleko treba izabrati za odgovarajući tip kože), koje se gužvicom vate, papirnom maramicom ili vrhovima prstiju kružnim pokretima nanosi na lice, a zatim uklanja papirnom maramicom ili vatom. Ovo treba ponavljati sve dok vata ne ostane potpuno čista. Mleko za čišćenje se rastvara u vodi i zato se može uklanjati vlažnom vatom.

Sapun je dozvoljen samo kao specijalni preparat. Recimo za osetljivu kožu koristiti sapun za bebe ili medicinski sapun koji sadrže sumpor, med, alkohol, jod i sl. i oni se upotrebljavaju samo tokom nekih tretmana, jer jako isušuju kožu. Dok masnoj koži odgovara glicerinski sapun.

Posle mleka treba upotrebiti tonik, koji nakon čišćenja lica mlekom uklanja i ostatke sredstva za čišćenje i ostatke krečnjaka ili hlora koji ostaju posle umivanja, istovremeno skuplja otvorene pore posle čišćenja. Tonik takoðe kupiti prema tipu kože, a kod jako osetljive kože gužvicu vate treba prvo natopiti vodom, pa onda tonikomn za lice.

Za uklanjanje šminke oko očiju postoje specijalni preparati i vidu kremova, ulja ili natopljene gužvice vate uljanim losionom. Predelu oko očiju treba posvetiti posebnu pažnju, jer se mogu stvoriti bore, ako pokušavate da silom uklonite maskaru, jer obična sredstva skidaju samo senku, ali ne i maskaru.

Najvažnije je da za negu lica da imate krem za dan i noć, naravno takoðe prema tipu kože.

Krem za dan – usporava proces starenja kože, jer pomaže da koža održi vlažnost. Već sa dvadeset godina života, koža gubi sposobnost vezivanja vode, a posle tridesete se vide i prvi tragovi tj. sitne bore, a koža više nije glatka kao pre. Da bi se zaustavio proces starenja kože, treba krem za dan nanositi na lice svakog jutra, (posle umivanja i čišćenja), što je ujedno idealna podloga za šminku.

Krem za noć – je uvek deo kompletnih kozmetičkih kolekcija, a najčešće su emulzije na bazi vode i ulja, koje uz pomoć drugih sastojaka štite kožu i dopunjuju njene nedostatke. Zato je vrlo važno da su kremovi za dan i noć uvek iz iste kolekcije, jer se meðusobno upotpunjavaju.

Krem za oči – namenjen je izuzetno osetljivoj koži oko očiju i predstavlja dopunu kremovima za dan i noć. Sa upotrebom krema za oči treba početi već od 25 godine života, ako je koža suva; Ako je koža masna onda treba početi od trideste.
Krem za oči treba pažljivo utapkati vrhovima prstiju, počev od dela ispod očiju ka slepoočnicama, a zatim preko kapaka ga blago umasirati.
Protiv podočnjaka pomaže čaj pripremljen od lista lipe.

Idealno priprodno sredstvo za čišćenje lica je mešavina čaja od žalfije, cveta lipe i timijana.
Priprema sredstva za čišćenje lica: Uzeti istu količinu osušenih čajeva od timijana, lipovog cveta i žalfije pa preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji neko vreme. Čaj ohladiti i koristiti uz tufer za čišćenje lica.

Komentari