Kada žena napuni 29 godina i želi da duže vremena zadrži mladost i svežinu i ne izgleda starija od 30 godina, mora bar jednom nedeljno da stavlja odgovarajuću masku na lice.
Maska sprečava da gornji sloj kože diše i tako omogućuje veći priliv krvi u tkivo. Koža tako postaje elastična, mišići se napinju, ten postaje svežiji, čistiji i blistaviji (jer pore pritom izlučuju nečistoću).

Postoje tri vrste maski: maske za čišćenje, maske za zatezanje i maske za glačanje kože.
Maske za zatezanje mišića ne treba često upotrebljavati jer je koža posla toga dvostruko labavija, pa lice zgleda umorno i uvelo.
Najbolji učinak maske daju pred odlazak na spavanje. Noću se maska ne sme držati na licu, već vremenski onoliko koliko je propisano receptom.
Ako postupite po receptu dejstvo maske trajaće dva-tri dana. Masku treba stavljati na lice onda kad niste uznemiravani i neka to bude vaša mala tajna koju ne treba da znaju ni vaš suprug, a ni prijateljice.

Lice treba prvo brižljivo očistiti, pa tek onda staviti masku.
Najbolje je prethodno sprovesti parnu kupku, a zatim lice dobro oprati odgovarajućim sapunom. Onda alkoholom (važi za masnu kožu) premazati lice, zatim toplom i hladnom vodom ga ispljuskati. Osetljivu kožu posle toga premazati kremom. Naneti masku na lice i leći opušteno na ležaj. Maska je potpuno bez svrhe ako niste opušteni.
Posle odreðenog vremenskog perioda skinuti masku mlakom vodom ili kamilicom. Zatim lagano masirati lice uz neki masni krem ili ulje.Kad pronaðete svoj recept za masku, ne menjajte ga jer koži ne prijaju promene.Maska od kvasca


Uzeti kesicu suvog kvasca i pomešati ga sa mlakim mlekom, pa naneti na čisto lice. Kad se masa stvrdne treba je kružnim pokretima, vrhovima prstiju skidati sa lica. Kožu zatim oprati vrućom vodom, pa isprati hladnom. Zatim dobro osušiti lice.
Redovnom upotrebom koža postaje čista, bez bubuljica i mitesera i dobija matiran sjaj koji podseća na kajsiju.Maska od meda


Ova maska je dobra za dehidriranu i perutavu kožu, kao i za masažu kože.Nanesite tanak sloj meda na celo lice i vrat. Lezite i domorite se 15 minuta sa maskom na licu. Pre ispiranja početi nežno tapkanje lica vrhovima prstiju. Praviti brze pokrete, kao da svitare na klaviru. Tapkajte oko 5 minuta.Isperite toplom vodom i mokrim peškirom, pa namažite vlažnom kremom, ako je potrebno.Kleopatrina maska


Pomešati 3 kašičice peskovite zemlje, 3 kašike nekuvanog mleka i 1 kašičicu pčelinjeg meda. Četkom masu naneti ravnomerno na lice. Pritom ostaviti slobodne usne, očne kapke i nosne šupljine.
Maska treba da stoji na licu pola sata. Zatim oprati toplom i na kraju lice isprskati hladnom vodom.Maska od ovsenih mekinja


Staviti 2 kašike ovsenih mekinja u 4 kašike mleka, da nabubri. Namazati lice i ostaviti da deluje 20 minuta.
Isprati mlakom vodom i na kraju isprskati lice hladnom vodom.
Ova maska glača grubu, a matira masnu kožu.Holivudska maska


Uzeti 2 kašike kukuruznog (ili ovsenog) brašna, pa pomešati sa 2 belanceta i onda dobro umutiti. Naneti na lice i ostaviti 20 minuta.
Osušenu masu skidati krpom. Zatim lice oprati toplom i isparati hladnom vodom.
Ova maska čisti i matira kožu.Maska od krompira


Skuvati krompir, pa ga oljuštiti i ispasirati. Dodati malo nekuvanog mleka i 1 žumance. Po potrebi dodati malo vode da kaša bude pogodna za nanošenje. Zagrejati masu (koliko možete da podnesete) i naneti je na lice. Pokriti peškirom i posle 20 minuta isprati vrućom, pa isprskati jako hladnom vodom.
Ova maska osvežava uvelu kožu i čini je elastičnom.Maska od šargarepe


Dve mlade šargarepe sitno nastrugati i pomešati sa 1 kašikom krompirovog brašna i 1 žumancetom. Masu dobro sjediniti i naneti na čisto lice. Ostaviti da deluje oko 20 minuta. Oprati vrućom, a onda isprati hladnom vodom.
Ovu masku dobro podnose svi tipovi kože. Maska osvežava, hrani i glača kožu.Maska od krastavca


Oljuštiti krastavac. Pa trake dobijene od kore krastavca poreðati na čisto lice. Pritisnuti ih rukom i pokriti peškirom. Ostaviti da deluju oko 30 minuta.
Lice posle toga ne treba ispirati. Maska daje mekoću koži, osvežava je i hrani.
Podnose je svi tipovi kože i može se nanositi koliko puta želite.
Komentari