Praznici mogu biti stresni... pa nažalost, mnogi ljudi u hrani tražeolakšanje. Ako primetite da je često vaša reakcija na stres, nervozu, tugu, dosadu, ljutnju, samoću, probleme s partnerom ili nedostatak samopouzdanja, ... da jedete, pokušajte da promenite svoje navike koristeći neke od sledećih strategija:

Naučite da prepoznate glad


Pre nego što nešto instinktivno strpate u usta, ocenite svoju glad na skali od 1 do 5 -- gde je 1 - "mrtav gladan", a 5 - potpuno sit. Učinite sve da izbegnete hranu kada je vaša glad 4 ili 5.

Naðite alternative jedenju


Napravite sopstvenu listu aktivnosti koje možete primenjivati umesto jedenja. Možda biste mogli u šetnju, da pozovete prijatelja, slušate muziku, istuširate se, vežbate, očistite kuću, nalakirate nokte, surfujete internetom,gledate televiziju, foto album, itd.

Vodite dnevnik ishrane


. To će vam pomoći da identifikujete svoje najteže periode tokom dana. Takodje ćete postati odgovorniji... pa ćete verovatno biti manje naklonjeni posezanju za nepotrebnom hranom.

Trostruka prepreka


Obavežite se da ćete prvo pojesti sledeće 3 namirnice, pa tek onda kaloričnu, "emocionalnu hranu". U pitanju su jabuka, šargarepa i jogurt. Ako i posle toga imate želju da pojedete ono što ste nameravali, pustite sebi na volju. Ipak, najčešće, ove 3 namirnice su dovoljne da vas spreče da nastavite.

Vežbajte redovno


Svakodnevno vežbanje oslobadja stres i stvara pozitivan stav, koji daje veću snagu da prevazidjete nezdravu ishranu.

Spavajte dovoljno


Istraživanja pokazuju da nedovoljno spavanje može povećati glad, tako što smanjuje nivo leptina, hormona za regulisanje apetita, koji signalizira sitost. Adekvatnim spavanjem, bićete odmorniji i odlučniji da se borite protiv poriva da zgrabite hranu iz pukog zadovoljstva.Komentari